Αγχώνεσαι κάθε φορά που συμβαίνει κάτι καλό; Δες τι λένε οι ψυχολόγοι!

agxos

Επειδή πολλοί δεν είναι συνηθισμένοι στα καλά πράγματα που φέρνει η ζωή, ορισμένες φορές δεν το πιστεύουν, δεν μπορούν να το διαχειριστούν κι άλλες τους πιάνει ένα άγχος ανεξήγητο.  Αυτό συμβαίνει σε πολλούς γι΄αυτό μην αγχώνεσαι. Μπορεί για ορισμένους το καλό πράγμα στη ζωή να είναι ανακούφιση και χαρά, για άλλους όμως είναι άγχος και σκληρή δουλειά.

Ναι, υπάρχουν άνθρωποι που όταν ακούνε καλά νέα ή ότι έχουν πετύχει κάπου αγχώνονται περισσότερο, νιώθουν ένα σφίξιμο στο στομάχι. Το άγχος μπορεί να είναι λίγο tricky, καθώς είναι μια πρωτόγονη απάντηση στον εγκέφαλο ιδιαίτερα σκληρή.

Το κύκλωμα του φόβου του εγκεφάλου λειτουργεί πολύ γρήγορα και δεν παύει πάντα να κάνει διάκριση ανάμεσα στο καλό άγχος και το κακό. Έτσι, ορισμένες φορές όταν συμβαίνει κάτι καλό, τα φυσικά συμπτώματα που βιώνεις είναι αυτά που συνδέονται με τον πανικό ή τον φόβο.

ginaika

Αλλά ακόμη κι αν είσαι σε θέση να διακρίνεις τα συναισθήματά σου, όταν είναι ενθουσιασμός και όταν είναι πανικός μετά από μια δόση επιτυχίας, τότε αυτό μπορεί να προκαλεί άγχος! Ναι, είναι μια κατάσταση τρέλας.
Όπως εξηγούν οι ψυχολόγοι, όταν το σώμα σου έχει συνηθίσει εδώ και χρόνια να ανταποκρίνεται στο άγχος, όταν ακούσει ξαφνική κι από το πουθενά καλά νέα, τότε δίνεται το σήμα ότι κάτι δεν πάει καλά απλώς και μόνο επειδή δεν έχεις συνηθίσει να ακούς καλά νέα.

Παράλληλα, πολλές φορές σκέφτεσαι πως κάτι καλό θα φέρει κάτι κακό και αυτό το συνδέεις με αντίστοιχες εμπειρίες που μπορεί να είχες από το παρελθόν. Κάθε καλό το βλέπεις με καχυποψία και νιώθεις πως κάτι κακό θα ακολουθήσει και θα είναι πολύ χειρότερο. Ξοδεύεις τόσο πολύ χρόνο και δεν χαίρεσαι καθώς περιμένεις στη γωνία την καταστροφή να έρθει.

Alone for new year

Και τι μπορείς να κάνεις; Να καθίσεις με σταυρωμένα χέρια; Όχι! Πρέπει να αποδεχτείς το άγχος σου αλλά να αποδεχτείς και το καλό που σου συμβαίνει. Αναγνώρισε τα συναισθήματά σου και το γεγονός ότι όλα είναι απλά στο μυαλό σου. Μπορείς να μιλήσεις για αυτό σε κάποιον ειδικό ή μη και γενικά να εκφράζεις τις σκέψεις σου και να μην τα κρατάς όλα για τον εαυτό σου. Μόνο έτσι θα απαλλαγείς σιγά-σιγά και θα δεις κι εσύ τη θετική μεριά.

You May Also Like

Γράψτε ένα σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *