Αντισυλληπτικά χάπια…Μύθοι και αλήθειες

arxikii

Τα αντισυλληπτικά χάπια κυκλοφορούν στην αγορά φαρμάκων πάνω από 50 χρόνια γεγονός που τα καθιστά από τα καλύτερα μελετημένα χάπια. Η ανακάλυψή τους θεωρήθηκε επαναστατική καθώς έδωσε στις γυναίκες το δικαίωμα να αποφασίζουν οι ίδιες πότε και αν θέλουν να γίνουν μητέρες. Εκτός της χρήσης τους ως μέτρο αντισύλληψης χρησιμοποιούνται και για θεραπευτικούς λόγους στην καταπολέμηση της τριχοφυΐας, της ακμής και του συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών.

111111

Το αντισυλληπτικό χάπι αποτελείται από έναν συνδυασμό των γυναικείων ορμονών (οιστρογόνων και προγεστερόνης), η χορήγηση των οποίων αναστέλλει το μηχανισμό φυσικής παραγωγής τους, που έχει ως αποτέλεσμα την αναστολή της ωοθυλακιορρηξίας και συνεπώς την αντισύλληψη. Τα σύγχρονα αντισυλληπτικά περιέχουν συνθετικές προγεστερόνες με σκοπό τη μείωση των ανεπιθύμητων ενεργειών και τη διατήρηση της αντισυλληπτικής ικανότητας.

Γύρω από τα εν λόγω σκευάσματα έχουν εξ’ αρχής δημιουργηθεί ορισμένοι μύθοι σχετικά με την καταλληλότητα τους. Συγκεκριμένα, τα αντισυλληπτικά χάπια θεωρήθηκαν υπεύθυνα για την πρόκληση διαφόρων τύπων καρκίνου, όπως του ενδομητρίου, των ωοθηκών, του τραχήλου της μήτρας και του μαστού καθώς και για την πρόκληση στειρότητας και θρομβώσεων.

Η εμφάνιση καρκίνου σε γυναίκες που λαμβάνουν αντισυλληπτικά είναι ένα θέμα που έχει μελετηθεί εκτενέστατα από ιατρούς και ερευνητές. Μέχρι πρόσφατα αποτελέσματα των ερευνών δείχνουν πως όχι μόνο δεν προκαλούν καρκίνο αλλά μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης στο ενδομήτριο και τις ωοθήκες. Μάλιστα όσο μεγαλύτερο το διάστημα που λαμβάνονται τα χάπια τόσο μικρότερη η πιθανότητα εμφάνισης.

Σχετικά με τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας δεν υπάρχει κάποια συσχέτιση με τα αντισυλληπτικά αφού το 98% των περιπτώσεων οφείλεται στον ιό HPV. Τέλος, τα αντισυλληπτικά χάπια φαίνεται πως δεν προκαλούν τα ίδια καρκίνο του μαστού αλλά επισπεύδουν την εμφάνιση του, ενώ προστατεύουν από την εμφάνιση καλοηθών παθήσεων του μαστού.

222222

Το ζήτημα πρόκλησης θρομβώσεων έχει κάποια βάση, αφού ένα μικρό ποσοστό έχει παρουσιάσει φλεβική θρόμβωση ή/και καρδιακή προσβολή. Όμως, στα περιστατικά που έχουν καταγραφεί συνήθως υπήρχε οικογενειακό ιστορικό. Επομένως, η λήψη των χαπιών δεν πρέπει να γίνεται αυθαίρετα αλλά μόνο κατόπιν ιατρικής άδειας. Επίσης, γυναίκες με υψηλή αρτηριακή πίεση ή διαβήτη και γυναίκες που καπνίζουν πολύ και για πολλά χρόνια δεν πρέπει να λαμβάνουν το χάπι.

Όσον αφορά την ενδεχόμενη στειρότητα ή υπογονιμότητα, η μεγάλη πλειοψηφία δεν έχει εμφανίσει κανένα πρόβλημα ενώ μόλις το 1% των περιπτώσεων φαίνεται να έχει αντιμετωπίσει δυσκολία σύλληψης μετά την διακοπή των αντισυλληπτικών.

Ωστόσο, εφόσον μιλάμε για χάπια σίγουρα υπάρχουν και ορισμένες ανεπιθύμητες ενέργειες. Πέρα από αυτές που ήδη αναφέρθηκαν γυναίκες που τα λαμβάνουν μπορεί να εμφανίσουν κατάθλιψη, αν και ακόμη δεν έχει διασαφηνισθεί αν προέρχεται από το χάπι ή στο φόβο από τη λήψη του και τις συνθήκες που οδήγησαν τις γυναίκες στη λήψη του, τάση στους μαστούς, πονοκέφαλοι, ναυτία, μεσοκυκλική αιμορραγία τα οποία μπορεί να αντιμετωπιστούν με την αλλαγή του χαπιού.

Επομένως, αν και κρίνεται κατάλληλο και αξιόπιστο τόσο ως μέτρο αντισύλληψης όσο και ως θεραπευτικό μέσο, πρέπει πάντα πριν τη λήψη του να συμβουλευόμαστε έναν ειδικό.

Άννα Μπιλάλη

 

You May Also Like

Γράψτε ένα σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *