Η ταινία της εβδομάδας…

Τι κοινό μπορεί να έχουν τέσσερις άγνωστοι και εκ διαμέτρου αντίθετοι άνθρωποι; Τι μπορεί να τους ενώνει και τι να τους χωρίζει; Ίσως «Ο κοινός  παρανομαστής» τους.

Είχα αποφασίσει να προτείνω αυτήν την φορά μια ξενόγλωσση ταινία, παρόλα αυτά θα μείνουμε ξανά στον σύγχρονο ελληνικό κινηματογράφο και για αυτήν την εβδομάδα. Είναι η πρώτη ταινία του Σωτήρη Τσαφούλια που παρουσιάστηκε στις μεγάλες οθόνες το 2014 και μάλιστα κέρδισε και αρκετά βραβεία τόσο για την σκηνοθεσία όσο και για την μουσική της. Προσωπικά μπορώ με ευκολία να πω πως πρόκειται για μια από τις καλύτερες ταινίες που έχω δει ποτέ.

 Ας πούμε όμως λίγα λόγια για την υπόθεση.

Τέσσερεις άγνωστοι άνδρες συναντιούνται τυχαία σε ένα μικρό καφενείο σε κάποιο χωριό. Κάποιο σχόλιο του ενός προκαλεί σύντομα τις αντιδράσεις των υπολοίπων και προκειμένου να εκτονωθεί η ένταση ο καταστηματάρχης προτείνει να πιούνε ένα τσίπουρο και να χαλαρώσουν. Έτσι λοιπόν γίνονται όλοι μια παρέα.

Η συζήτηση τους περιστρέφεται κυρίως γύρω από το τι είναι η πραγματική αγάπη και τότε οι ατάκες αρχίζουν να διαδέχονται η μια την άλλη.

dsc_0033

Εγώ ξεχώρισα κάποιες:

«Η πραγματική αγάπη είναι να αγαπάς κάποιον τυφλά  και απόλυτα αδιαφορώντας για το πως σου φέρεται ή τι σου έχει κάνει. Η αγάπη πρέπει να είναι αυτόφωτη να έχει την δικιά της ζωή και να μην τρέφεται από τις πράξεις του άλλου. Για να αγαπάς λοιπόν έτσι ή σκύλος πρέπει να είσαι ή γονιός».

«Η ζωή είναι σαν τον καφέ, πότε γλυκιά, πότε πικρή, μα ποτέ άγευστη. Βάζεις το νερό χλιαρό μια κουταλιά καφέ και λίγο ζάχαρη. Τον ανακατεύεις τόσες φορές, όσες και τα χρόνια αυτού που θα τον πιει, από σεβασμό…»

«… ο σκύλος είναι το δώρο του Θεού στον άνθρωπο και ο καθρευτισμός του στη γη, γι’ αυτό αν διαβάσεις τη λέξη Θεός στα αγγλικά ανάποδα σου δίνει τη λέξη σκύλος. God – dog…»

«… ο χρόνος και η ζωή είναι το καλύτερο ζευγάρι δασκάλων, φτάνει βέβαια να τους ακούς γιατί εμείς οι άνθρωποι έχουμε μάθει μόνο να μιλάμε, να ακούμε δεν μάθαμε καλά…»

«.. ο έρωτας είναι σαν τη διαθήκη, ο τελευταίος αναιρεί όλους τους υπόλοιπους…»

«… η τιμωρία δεν είναι δική μας δουλειά, είναι δουλεία αλλουνού. Η δική μας δουλειά είναι η προσφορά και η εξέλιξη…»

 «… ο άνθρωπος προέρχεται από το χώμα, το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να εξελίσσεται. Ο εξελισσόμενος, λοιπόν κατά κανόνα, δεν μπορεί να είναι τέλειος γιατί το τέλειο δεν γίνεται να εξελιχθεί, είναι τέλειο…»

 «… η αλήθεια δεν βρίσκεται στα χρώματα, βρίσκεται στις αποχρώσεις…»

Φαίη Χατζηαντωνίου

You May Also Like

Γραψτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *