Μοσχαράκι κοκκινιστό με δαμάσκηνα

222

Ένα φανταστικό πιάτο το οποίο μας κάνει ποδαρικό στις Χριστουγεννιάτικες συνταγές του elenifourli.com – Σε αυτή την όμορφη ιδέα έχουμε μαζί μας το κρεοπωλείο Κωνσταντίνος Φραγκόπουλος που βρίσκεται στη Ν. Αρτάκη και εκεί βρίσκουμε μια πολύ μεγάλη ποικιλία κρεατικών.

Σήμερα λοιπόν το μενού μας έχει λαχταριστό μοσχαράκι με δαμάσκηνα, μια υπέροχη Χριστουγεννιάτικη πρόταση που θα ξετρελάνει οικογένεια και φίλους..

1111

 Υλικά

  • 700 γρ. μοσχάρι (σπάλα ή κιλότο), κομμένο σε μεγάλους κύβους
  • 80 ml ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
  • 1 κ.σ. τοματοπελτέ
  • 4-5 κόκκους μπαχάρι
  • 1 ξύλο κανέλας
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 120 ml κόκκινο κρασί
  • 240 γρ. τριμμένες, αποφλοιωμένες ντομάτες
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 2 κ.γ. ζάχαρη
  • 500 ml νερό
  • 350γρ. δαμάσκηνα

Εκτέλεση

1) Στεγνώνουμε πολύ καλά το τεμαχισμένο μοσχάρι, με χαρτί κουζίνας. Το αλατίζουμε και το πιπερώνουμε καλά απ’ όλες τις πλευρές.

2) Ζεσταίνουμε καλά τη μισή ποσότητα ελαιόλαδου σε βαθιά κατσαρόλα. Ρίχνουμε το μοσχάρι, χωρίς αρχικά να το κουνήσουμε με κουτάλα. Όταν τα κομμάτια αρχίσουν να ξεκολλάνε απ’ τον πάτο, σοτάρουμε καλά απ’ όλες τις μεριές, μέχρι να πάρουν καλό χρώμα.

3) Βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα το κρέας απ’ την κατσαρόλα σε πιάτο. Προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι και τα σκόρδα για 2-3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.

4) Προσθέτουμε τον τοματοπελτέ και ανακατεύουμε να “πιάσει” ελαφρώς στον πάτο της κατσαρόλας.

5) Προσθέτουμε τα μπαχαρικά (μπαχάρι, κανέλα, δάφνη) και σοτάρουμε να βγάλουν τ’ αρώματά τους.

6) Ρίχνουμε πάλι το μοσχάρι στην κατσαρόλα, ανακατεύουμε ελαφρά και σβήνουμε με το κρασί, “ξύνοντας” με την κουτάλα τον πάτο της κατσαρόλας.

7) Όταν εξατμιστεί το πολύ αλκοόλ, προσθέτουμε τις τριμμένες ντομάτες, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και τη ζάχαρη.

8) Καλύπτουμε με το νερό και όταν πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια/χαμηλή και αφήνουμε το κοκκινιστό να σιγοβράσει για 1 ½ ώρα (καλυμμένο με το καπάκι), μέχρι να μαλακώσει το μοσχάρι.

9) Μετά από 1 ώρα, προσθέτουμε και τα δαμάσκηνα και  ανακατεύουμε. Αφήνουμε το κοκκινιστό να βράσει για άλλα 30-50 λεπτά, μέχρι να είναι η σάλτσα του πηχτή.

10) Σερβίρουμε το κοκκινιστό πάνω σε πιλάφι ή πουρέ.

arxikara

Αυτό το φαγητό μπορεί να γίνει λουκούμι αρκεί να επιλέξουμε και το σωστό κρέας.. Για αυτό σας προτείνω το κρεωπολείο Κωνσταντίνος Φραγκόπουλος (Εθνικής Αντιστάσεως 109,  Νέα Αρτάκη). Εκεί θα βρείτε ποιοτικό αλλά και οικονομικό κρέας, αλλά και αφράτο μοσχαράκι για αυτή τη συνταγή..

Καλή όρεξη αγάπες!!!

(photos Αλέξανδρος Ιωαννίδης – συνταγή madameginger.com )

Ελένη ♥♥

You May Also Like

Γράψτε ένα σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *