25η Μαρτίου: Γιατί είναι ο μπακαλιάρος το εθνικό μας φαγητό;

Γράφει η Ευθαλία Χρήστου.

Ακούγωντας 25η Μαρτίου το πρώτο φαγητό που μας έρχεται στο μυαλό είναι ο μπακαλιάρος με σκορδαλιά. Το φαγητό αυτό έχει την τιμητική του γι’αυτήν την ημέρα σε όλη την Ελλάδα με μικρές τοπικές παραλλαγές. Πως έχει καθιερωθεί όμως αυτή η γευστική παράδοση;

Image source: www.biscotto.gr

Κατά την περίοδο της νηστείας της σαρακοστής καταλύεται- δηλαδή επιτρέπεται να φάμε- δυο ημέρες ψάρι, την 25η Μαρτίου και την Κυριακή των Βαϊων. Πως έγινε όμως η επιλογή του μπακαλιάρου συγκεκριμένα την 25η Μαρτίου, το οποίο δεν είναι ένα ψάρι που αλιεύεται στις ελληνικές ακτές; Η επιλογή του παστού μπακαλιάρου έγινε αρχικά από τους προγόνους, γιατί όσοι ζούσαν κοντά στη θάλασσα είχαν την δυνατότητα  να τρώνε φρέσκα ψάρια, αλλά όσοι ζούσαν μέσα στην ενδοχώρα είχαν πρόβλημα να προμηθευτούν φρέσκο ψάρι και από την άλλη πλευρά δεν υπήρχαν ψυγεία.

Image source: www.ladylike.gr

Ο μπακαλιάρος λέγεται ότι έφτασε στο ελληνικό τραπέζι κοντά στο τέλος του 15ου αιώνα και πολύ γρήγορα καθιερώθηκε ως το εθνικό φαγητό της 25ης Μαρτίου και αποτέλεσε την εύκολη και φθηνή ταυτόχρονα λύση, έθιμο που καλά κρατά μέχρι τις μέρες μας. Όποιες και αν ήταν οι καιρικές συνθήκες οι πιστοί ήξεραν ότι θα βρουν παστό μπακαλιάρο ακόμη και στα μικρά μπακάλικα. Σταδιακά και με τα χρόνια, καθιερώθηκε σαν δημοφιλέστερη συνταγή για την 25η Μαρτίου ο μπακαλιάρος σκορδαλιά κι αυτό γιατί ταίριαξε γευστικά ο τηγανητός μπακαλιάρος με κουρκούτι, με την ελληνική παραδοσιακή σκορδαλιά, με υλικά οικονομικά και εύκολα να βρεθούν σε κάθε σπίτι.

Image source: www.pentapostagma.gr

Η ημέρα της 25ης  Μαρτίου έχει διπλή σημασία για τους Έλληνες, μιας και ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου αποτελώντας την μόνη μέρα που σπάει την πένθιμη ατμόσφαιρα της Σαρακοστής, συμπίπτει από το 1838 και έπειτα με τον εορτασμό της Επανάστασης του 1821. Ο μπακαλιάρος, κατά τα άλλα ξεκινάει με την εποχή των Βίκινγκς, όπου πρωτοεμφανίστηκε σαν εμπορικό προϊόν το 800 μ.Χ. και η εισαγωγή του στην Ελλάδα γινόταν από την Αγγλία.

Image source for head image: www.healthweb.gr

Share This Story

Food

You May Also Like

Γραψτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *