Nηστεύετε; Οι καλύτερες πηγές φυτικής πρωτεΐνης για να ενδυναμώσετε τον οργανισμό σας

Γράφει η Ευθαλία Χρήστου.

Αν ανήκετε σε αυτούς που εχουν επιλέξει να νηστέψουν την Σαρακοστή, τότε η διατροφή σας σίγουρα έχει αλλάξει σημαντικά. Η έλλειψη ζωικής πρωτεΐνης είναι ένας παράγοντας που αν δε ληφθεί σοβαρά υπόψη μπορεί να οδηγήσει σε κόπωση, εξάντληση και άλλα ανεπιθύμητα συμπτώματα που δεν ωφελούν την υγεία σας. Τι μπορεί να αντικαταστήσει ισάξια λοιπόν τον παράγοντα αυτόν; Τα τρόφιμα που περιέχουν φυτικές πρωτεΐνες είναι εδώ για να σας βοηθήσουν σε αυτή τη διατροφική σας συνήθεια.

Ρεβίθια

Είτε ως σούπα είτε ως τα γνωστά φαλάφελ τα ρεβίθια αποτελούν μια καλή πηγή πρωτεΐνης με μεγάλη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες. Ένα φλιτζάνι ρεβίθια περιέχει 14,5 γραμμάρια πρωτεΐνης και 12,5 γραμμάρια φυτικών ινών. Μια καλή πρόταση είναι ζυμαρικά από ρεβίθια, που αποτελούν ένα εύκολο γεύμα με υψηλή περιεκτικότητα πρωτεϊνών και φυτικών ινών.

Φακές

Οι φακές πέρα από πηγή σιδήρου αποτελούν και πηγή φυτικών πρωτεϊνών. Επιπλέον, περιλαμβάνουν τόσο διαλυτές όσο και αδιάλυτες ίνες που είναι ιδανικές για την πέψη και την υγεία της καρδιάς. Ένα φλιτζάνι φακές έχει 14 γραμμάρια ινών και 17 γραμμάρια πρωτεΐνης. Μπορείτε να δημιουργήσετε σούπα με φακές ή να τις προσθέσετε σε σαλάτες.

 

Φυστικοβούτυρο

Αν υπάρχει μια φυτική τροφή που μπορεί να μας γεμίσει με ενέργεια, αυτό είναι χωρίς αμφιβολία το φυστικοβούτυρο. Τα βασικά συστατικά του είναι φιστίκια, λάδι, λίγο μέλι ή ζάχαρη και ως πρόσθετο υλικό το αλάτι. Δύο κουταλιές της σούπας έχουν 8 γραμμάρια πρωτεΐνης και είναι γεμάτα με ευεργετικά θρεπτικά συστατικά όπως μονοακόρεστα λίπη, βιταμίνη Ε, και Β9 (φυλλικό οξύ). Μια καλή ιδέα είναι να δημιουργήσετε πρωτότυπα κι εντυπωσιακά smoothies με μπανάνες, γάλα και να προσθέσετε και φυστικοβούτυρο.

Καρύδια

Σε σύγκριση με τα όσπρια, τα καρύδια έχουν λιγότερη πρωτεΐνη συνολικά, αλλά εξακολουθούν να αποτελούν μια καλή πηγή πρωτεϊνών, κυρίως επειδή έχουν αρκετά αντιοξειδωτικά. Επτά καρύδια μπορεί να περιέχουν περίπου 4 γραμμάρια πρωτεΐνης. Ωστόσο, βοηθούν στην καταστολή των καρδιαγγειακών νοσημάτων, διότι περιλαμβάνουν ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, ένα αρκετά σπάνιο εύρημα στους ξηρούς καρπούς. Μπορείτε να τα καταναλώσετε σκέτα ως σνακ, να τα προσθέσετε στις σαλάτες σας ή τα smoothies σας.

You May Also Like

Γραψτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *