Νηστίσιμα τσουρέκια για όποιον δεν μπορεί να περιμένει το Πάσχα

Γράφει η Ευθαλία Χρήστου.

Είναι αλήθεια ότι τσουρέκι και Πάσχα πάνε μαζί. Τα αρώματα και οι γεύσεις ειναι χαρακτηριστικά αυτής της εποχής. Το γεγονός όμως οτι πολλοί νηστεΰουν την Μεγάλη Εβδομάδα που ξεκίνησε σήμερα, δε χρειάζεται να μας εμποδίσει από το να φάμε το αγαπημένο μας πασχαλινό έδεσμα γιατί υπάρχει και η νηστίσιμη εκδοχή του που είναι εξίσου νόστιμη. Πάμε να τη δούμε λοιπόν…

Υλικά:

Για το προζύμι

  • 10 γρ. μαγιά ξηρή
  • 1 κ.γ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 1 κ.σ. αλεύρι για τσουρέκι
  • 140 γρ. νερό, χλιαρό

Για το τσουρέκι

  • 700 γρ. αλεύρι για τσουρέκι
  • ξύσμα πορτοκαλιού, από 1 πορτοκάλι
  • 1/4 κ.γ. μαστίχα
  • 1/2 κ.γ. μαχλέπι
  • 1/4 κ.γ. κάρδαμο (κακουλέ)
  • 100 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 200 γρ. χυμό πορτοκαλιού
  • 120 γρ. σπορέλαιο
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας

Για την επικάλυψη

  • 1 κ.σ. νερό
  • 1 κ.σ. κοφτή μέλι
  • 40 γρ. αμύγδαλο φιλέ

Εκτέλεση:

Για το προζύμι

Στον κάδο του μίξερ βάζουμε τη μαγιά, τη ζάχαρη, το αλεύρι, το νερό και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός. Αφήνουμε 20-30 λεπτά για να ενεργοποιηθεί η μαγιά.

Για το τσουρέκι

Σε ένα γουδί βάζουμε τη μαστίχα, το μαχλέπι, το κάρδαμο, 1 κ.γ. από τη ζάχαρη και χτυπάμε καλά μέχρι να σπάσουν τα υλικά. Προσθέτουμε στον κάδο με το προζύμι το υπόλοιπο αλεύρι, το ξύσμα από το πορτοκάλι και τα μπαχαρικά. Σε ένα μπολ βάζουμε τον χυμό από το πορτοκάλι, το σπορέλαιο, τη ζάχαρη, το αλάτι, τη βανίλια και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Βάζουμε τα υλικά από το μπολ στον κάδο του μίξερ με τα υπόλοιπα υλικά και χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα με τον γάντζο για 8-10 λεπτά μέχρι να έχουμε μια ελαστική ζύμη. Βάζουμε τη ζύμη σε αλευρωμένο μπολ, πασπαλίζουμε τη ζύμη με λίγο αλεύρι, καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε περίπου 1 ώρα μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο. Χωρίζουμε τη ζύμη σε τέσσερα κομμάτια και πλάθουμε το κάθε κομμάτι σε μία λωρίδα 40-50 εκ.

Ενώνουμε τις άκρες και φροντίζουμε να κολλήσουν καλά. Πλάθουμε σε πλεξούδα βάζοντας την τέταρτη πλεξούδα πάνω από τη δεύτερη, την πρώτη πάνω από την τρίτη και την δεύτερη πάνω από την τρίτη. (4-2, 1-3, 2-3). Ακολουθούμε τη διαδικασία μέχρι να έχουμε μια μεγάλη πλεξούδα. Βάζουμε σε ταψί με λαδόκολλα, καλύπτουμε με πετσέτα και αφήνουμε να φουσκώσει 20-30 λεπτά. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C στον αέρα. Σε μια κούπα αραιώνουμε το μέλι με το νερό και απλώνουμε με ένα πινέλο όλη την επιφάνεια από το τσουρέκι. Πασπαλίζουμε με το αμύγδαλο και ψήνουμε 35-40 λεπτά. Αφαιρούμε και σερβίρουμε.

Share This Story

Food

You May Also Like

Γραψτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *