Panettone: μια γλυκιά ιταλική ιστορία για το κέικ των Χριστουγέννων

Ιδιαίτερα γνωστό έχει γίνει γι’αυτές τις γιορτές το ιταλικό χριστουγεννιάτικο κέικ Panettone. Η μέθοδος παρασκευής του είναι ιδιαίτερη, με το αποτέλεσμα να θυμίζει κάτι ανάμεσα σε ψωμί, τσουρέκι και κέικ, ενώ συνήθως είναι γεμιστό με αποξηραμένα κομμάτια φρούτων και σταφίδες.H «επέλαση» τους στην Ελλάδα έχει ως αποτέλεσμα να τα βρίσκουμε σε φούρνους, ζαχαροπλαστεία ή να φτιάξουμε το δικό μας στο σπίτι με ένα γρήγορο ψάξιμο μιας συνταγής στο διαδίκτυο. Ποια είναι όμως η ιστορία του διάσημου αυτού εδέσματος;

Δύο θρύλοι τοποθετούν τη δημιουργία του στο Μιλάνο γύρω στο Μεσαίωνα. Σύμφωνα με τον πρώτο, ο νεαρός Ουγκέτο, φροντιστής των γερακιών στην Αυλή του Δούκα Λουδοβίκου Μαρία Σφόρτσα, ερωτεύτηκε την κόρη ενός φούρναρη που τον έλεγαν Τόνι, ονόματι Αδαλγίσα. Για να την κερδίσει πούλησε τα ωραιότερα γεράκια του, αγόρασε βούτυρο, ζάχαρη, φρούτα και αυγά και τη βοήθησε να φτιάξει ένα νόστιμο ψωμί που θα έσωζε τον οικογενειακό φούρνο. Μια παραμονή Χριστουγέννων πρόσθεσε και σταφίδες! Το νέο γλύκισμα είχε τεράστια απήχηση, ο φούρνος σώθηκε και οι δύο νέοι παντρεύτηκαν!

Σύμφωνα με το δεύτερο θρύλο, μια παραμονή Χριστουγέννων ο μάγειρας του Δούκα Λουδοβίκου Μαρία Σφόρτσα ανακάλυψε ότι το γλυκό του είχε καεί. Τη λύση έδωσε ο παραγιός, Τόνι, που χρησιμοποίησε όσα υλικά βρήκε διαθέσιμα για να φτιάξει το αγαπητό έως σήμερα «ψωμί το Τόνι», στα ιταλικά “il pane del Toni” ή αλλιώς Panetone!

Το «Pan di Toni», δηλαδή «το ψωμί του Τόνι» σύμφωνα με το θρύλο εκτός από γεύση έχει και ιστορία. Εσείς μπορείτε να το προτιμήσετε για να συνοδέψετε τον καφέ σας η να το προσφέρετε στους καλεσμένους σας. Αν ψάχνετε κάτι νόστιμο, γλυκό και ελαφρύ, το panettone είναι η ιδανική επιλογή για να ξεφύγετε από τα συνηθισμένα.

Ευθαλία Χρήστου

You May Also Like

Γραψτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *