Συνταγή για αφράτο τσουρεκάκι!

Γράφει η Κάτια Καραχάλιου.

Ήρθε η ώρα του τσουρεκιού σιγά σιγά και δεν ξέρω για εσάς, αλλά εμένα συνοδεύει τον πρωινό μου καφέ σχεδόν κάθε μέρα.

Μπορεί να μην τα φτιάχνω πάντα μόνη, αλλά όσες φορές και αν το έχω κάνει είναι πεντανόστιμα και φτιάχνονται πανεύκολα!

Τι θα χρειαστείς; 

Υλικά:

  1. 1 ποτήρι νερό χλιαρό
  2. 1 ποτήρι γάλα χλιαρό
  3. 1 ποτήρι λιωμένο βούτυρο
  4. 3/4 ποτηριού ζάχαρη
  5. 1/2 ποτήρι χυμό πορτοκάλι και ξύσμα
  6. 2 φακ. ξηρή μαγιά
  7. 2 κ.γ. αλάτι
  8. 3-4 δάκρυα μαστίχα Χίου κοπανισμένα
  9. 1 κ.γ. κακουλέ
  10. 1 κ.γ. μαχλέπι
  11. 2 βανίλιες
  12. 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις, και λίγο παραπάνω

Εκτέλεση:

  1. Μεζούρα 1 ποτήρι καφενείου.
  2. Σε ένα μπωλ βάζουμε πρώτα τα υγρά υλικά και ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα, προσθέτουμε τη ζάχαρη και τα μυρωδικά και ανακατεύουμε πάλι. Προσθέτουμε σιγά σιγά το αλεύρι κοσκινισμένο και πλάθουμε μια ζύμη πολύ μαλακή που σχεδόν κολλάει στα χέρια.
  3. Σκεπάζουμε το ζυμάρι για 1,5.- 2 ώρες να ξεκουραστεί.
  4. Πλάθουμε τα τσουρέκια, αφήνουμε 1/2 ώρα και αλείφουμε με κρόκο και πασπαλίζουμε σουσάμι. Ψήνουμε σε προθέρμασμενο φούρνο στους 175-180 μέχρι να φουσκώσουν και να πάρουν όμορφο χρώμα.
  5. Καμία φορά βάζω μέσα στο ζυμάρι νιφάδες σοκολάτας, η τα γεμίζω όταν έχουν ψηθεί με μαρμελάδα η μερέντα. Σε τέτοια περίπτωση βάζω λιγότερη ζάχαρη.

You May Also Like

Γραψτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *