Τα «όχι» που πρέπει να λέμε στα παιδιά μας

Το να λες «όχι» στα παιδιά σου δεν σε κάνει κακό γονιό, αρκεί να μην κάνεις… κατάχρηση και να μάθεις να το χρησιμοποιείς εποικοδομητικά έτσι ώστε να τους καταστήσεις σαφές ποια είναι τα όρια στη συμπεριφορά τους.

Βλέπεις τα παιδιά όσο τους δίνεις τα πάντα, τόσο ζητάνε ακόμα περισσότερα.. Άσε δε που είναι τόσο ενθουσιώδη από τη φύση τους που τα θέλουν όλα! Όμως το να λες σε όλα «ναι» αυτό έχει ως αποτέλεσμα το παιδί να κακομαθαίνει και να αντιμετωπίζει μεγάλα προβλήματα στην ενήλικη ζωή του..

Μην ανησυχείς όμως, καθώς στο σημερινό άρθρο, θα μάθουμε ποια είναι αυτά τα πέντε «όχι» που πρέπει να λέμε στα παιδιά μας..

Όταν μας ζητούν να κάνουμε κάτι που μπορούν να κάνουν μόνα τους

Το να μάθουμε στα παιδιά μας να είναι αυτόνομα, ανάλογα πάντα με την ηλικία τους, είναι από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που θ’ αντιμετωπίσουμε ως γονείς. Ο τρόπος, λοιπόν, να πετύχουμε τον στόχο μας είναι να μην τους δίνουμε τα πάντα έτοιμα, εφόσον έχουν ήδη κατακτήσει κάποιες ικανότητες. Όταν π.χ. το παιδί μας ζητάει να δέσουμε τα κορδόνια του ενώ μπορεί να το κάνει μόνο του, τότε αρνούμαστε και ταυτόχρονα το ενθαρρύνουμε να το κάνει μόνο του γιατί το ξέρει, γιατί μπορεί.

Όταν γίνονται επιθετικά

Όταν τα παιδιά μας επιτίθενται και χτυπούν τα αδέρφια τους, τους φίλους τους ή ακόμα και εμάς, θα πρέπει κατηγορηματικά και απλά να διευκρινίσουμε ότι αυτή η συμπεριφορά δεν είναι και δεν πρόκειται να γίνει ποτέ δεκτή. Βέβαια, απαραίτητη προϋπόθεση για να μπορέσει να λειτουργήσει το «όχι» είναι να μάθουμε την αιτία που προκαλεί την τόση βιαιότητα και να προσπαθήσουμε να βρούμε λύσεις.

«Μαμά, θα μου πάρεις αυτό το αυτοκινητάκι;»

Το εικοστό κατά σειρά; Είναι φυσιολογικό τα παιδιά να ζητούν δώρα και παιχνίδια. Δεν είναι φυσιολογικό, όμως, να υποκύπτουμε πάντα σ’ αυτή την απαίτηση, ακόμα κι εκείνες τις φορές που είμαστε πολύ κουρασμένοι σωματικά και ψυχολογικά για να πούμε «όχι». Άλλωστε έτσι το παιδί μαθαίνει ότι ζητάει να του δίνεται και μεγαλώνοντας σε κάποια άρνηση του άλλου να του δώσει αυτό που θέλει μπορεί να γίνει επιθετικό ή και να θυμώσει. Είναι αυτό που λέγαμε παραπάνω, ότι κακομαθαίνει.

Saying-No_WP-Crop-881x498

Όταν θέλουν να περάσει το δικό τους

Αν το μικρό σας επιμένει να πάτε σινεμά ενώ έχετε συμφωνήσει να δείτε τη γιαγιά και τον παππού, θα πρέπει να του υπενθυμίσετε τι έχετε ήδη προγραμματίσει και να του δώσετε να καταλάβει ότι πρέπει να τηρούμε τις υποσχέσεις μας.

Σε μια περίπτωση όπως αυτή, μετά το «όχι», μπορείτε να τα βρείτε… στη μέση και να συμφωνήσετε να δείτε την αγαπημένη ταινία του παιδιού μία άλλη μέρα.

«Δεν μπορώ/ δεν θέλω να διαβάσω»

Όλοι μας το έχουμε κάνει όταν ήμασταν παιδιά. Όμως, με το να δεχόμαστε το «δεν θέλω να διαβάσω» ή να πέφτουμε στην παγίδα του «θέλω να δω πρώτα τηλεόραση και μετά να διαβάσω», δείχνουμε στο παιδί ότι μία τόσο σημαντική υποχρέωση έρχεται σε δεύτερη μοίρα. Θα πρέπει να του δώσουμε να καταλάβει ότι όλα είναι θέμα προτεραιοτήτων! Πείστε το παιδί σας με ωραίο τρόπο να διαβάσει και μετά υποσχεθείτε του ότι μπορεί να κάνει ότι θέλει..

You May Also Like