Ζεστό ντους: Ηοt or not ?

Δεν υπάρχει τίποτα πιο χαλαρωτικό από ένα καυτό ντους στο τέλος μίας κουραστικής και γεμάτης μέρας. Και ενώ αφήνουμε το καυτό νερό να τρέχει στο δέρμα και τα μαλλιά μας, αυτό δεν έχει τα αναμενόμενα αποτελέσματα για εμάς. Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Το καυτό νερό (ή αλλιώς η θερμοκρασία νερού που είναι μεγαλύτερη από το χλιαρό), έχει βλαβερή επίδραση στην επιδερμίδα, καθώς αφαιρεί τα φυσικά της λιπίδια που την προστατεύουν και απογυμνώνοντάς την από αυτά, επιτρέπει και επιταχύνει την αφυδάτωσή της.

Κάθε πάθηση της επιδερμίδας που σχετίζεται με αδύναμο ή διαταραγμένο επιδερμικό φραγμό (π.χ. δερματίτιδα, έκζεμα, ακμή) είναι βέβαιο ότι θα επιδεινωθεί με το καυτό μπάνιο, καθώς θα μείνει εντελώς γυμνή από τα καλά και προστατευτικά λιπίδιά της. Ακόμα και αν δεν έχει εκδηλωθεί κάποια πάθηση στο δέρμα όμως, οι επιδερμίδες που είναι επιρρεπείς στο έκζεμα ή την ευαισθησία, έχουν πολλές πιθανότητες να εμφανίσουν ενοχλήσεις όταν εκτίθενται σε καυτό νερό. Ακόμα όμως αν δεν εμφανιστεί τίποτα από τα παραπάνω, είναι σίγουρη η εμφάνιση ξηροδερμίας και αφυδάτωσης.

Ανάλογη επίδραση υπάρχει και στα μαλλιά. Ακολουθώντας τον ίδιο περίπου μηχανισμό, το καυτό νερό απομακρύνει τα φυσικά έλαια της τρίχας και του δέρματος του τριχωτού, οδηγώντας σε ξηροδερμία και μειωμένη ανάπτυξη της τρίχας. Εκτός από το τριχωτό που περνάει δύσκολες στιγμές με το καυτό νερό, και η ίδια η τρίχα αφυδατώνεται, ενώ το ξέπλυμα του σαμπουάν/μαλακτικού μπορεί να μην γίνει στο 100%, επηρεάζοντας έτσι την υφή και την ποιότητα των μαλλιών.

Υπάρχει λοιπόν σωτηρία για τους hot shower lovers; Αν ανήκεις σε αυτούς, η προτεραιότητα είναι να διατηρήσεις τα μαλλιά και το δέρμα σου υγιή και ευτυχισμένα, οπότε έχοντας αυτό ως γνώμονα, μπορείς να απολαμβάνεις κάθε τόσο το ζεστό σου μπάνιο, τηρώντας τις εξής προϋποθέσεις: αντί για πολύ καυτό νερό, προτίμησε θερμοκρασία προς το χλιαρό, ενίσχυσε την αντίσταση της επιδερμίδας σου χρησιμοποιώντας απαλό αφρόλουτρο που δεν περιέχει σκληρούς καθαριστικούς παράγοντες, και κράτα συνολική διάρκεια στο ντους μέχρι πέντε λεπτά. Ο εμπειρικός κανόνας επίσης  λέει ότι μόλις ο καθρέφτης του μπάνιου αρχίσει να θολώνει , αυτό σημαίνει ότι ήρθε η ώρα να βγεις!

Ευθαλία Χρήστου

You May Also Like

Γραψτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *