Γράφει η Δήμητρα Δήμου.
Στο ζενίθ τους βρίσκονται τώρα το καλοκαιράκι τα λαχανικά, αλλά το top είναι οι εξαιρετικές μελιτζάνες! Τα μελιτζανί αυτά υπέροχα φυτά, ναι ναι καλά διαβάσατε, ανήκει στην οικογένεια ποωδών, πολυετών φυτών του γένους Στρύχνον-ευχαριστώ την Βικιπαίδεια για αυτή την ενημέρωση- μας δίνουν υπέροχες γεύσεις μιας και μπορούμε να δημιουργήσουμε απίστευτες συνταγές!
Συνώνυμο της μελιτζάνας δεν θα μπορούσε να είναι άλλος από τον μουσακά, γι αυτό και παραθέτω μια εύκολη και νόστιμη συνταγή για την παρασκευή του:
Υλικά
4 μεσαίου μεγέθους πατάτες
3 κ. σ. ελαιόλαδο, συν επιπλέον
1 κόκκινο κρεμμύδι, κομμένο σε φέτες
500 γρ. μοσχαρίσιο κιμά
2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
1 κ. γλ. ανάμεικτα μπαχαρικά
500 γρ. σάλτσα ντομάτας
2 μελιτζάνες, κομμένες σε φέτες
300 ml κρέμα γάλακτος
140 γρ. τσένταρ, τριμμένο
Εκτέλεση
Βήμα 1
Βράστε τις πατάτες ολόκληρες για 20 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν. Σουρώστε και αφήστε τις να κρυώσουν.
Βήμα 2
Επαναφέρετε την κατσαρόλα στη φωτιά και προσθέστε 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και το κρεμμύδι. Σοτάρετε μέχρι να μαραθεί και προσθέστε τον κιμά. Σοτάρετε τον κιμά για 5 λεπτά ή μέχρι να αρχίσει να σκουραίνει το χρώμα του.
Βήμα 3
Προσθέστε το σκόρδο και τα μπαχαρικά και ανακατέψτε τη σάλτσα ντομάτας. Αφήστε να σιγοβράσει, αλατοπιπερώστε, αποσύρετε από τη φωτιά και αφήστε στην άκρη.
Βήμα 4
Ζεστάνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς στον αέρα. Ζεστάνετε ένα τηγάνι- γκριλ σε δυνατή φωτιά και αλείψτε με λίγο λάδι τις μελιτζάνες. Ψήστε στο γκριλ για 2-3 λεπτά από κάθε πλευρά. Ίσως χρειαστεί να το κάνετε αυτό σε 3- 4 δόσεις.
Βήμα 5
Μόλις κρυώσουν αρκετά, κόψτε τις βρασμένες πατάτες σε χοντρές φέτες. Βάλτε 1 κουταλιά της σούπας λάδι στη βάση ενός βαθύ πυρίμαχου σκεύους και ξεκινήστε με μια στρώση πατάτες, στη συνέχεια μελιτζάνες, πασπαλίζοντας με καρυκεύματα και στη συνέχεια μια στρώση κιμά.
Βήμα 6
Επαναλάβετε μέχρι να εξαντλήσετε όλο το μείγμα, τελειώνοντας με μια στρώση μελιτζάνες. Απλώστε από πάνω την κρέμα γάλακτος και πασπαλίστε με το τυρί. Βάλτε στο φούρνο για 10 λεπτά ή μέχρι το τυρί να πάρει χρώμα.
Φωτό: Mariana Medvedeva, Kristine Tymanyan (unsplash.com), i cook Greek, Έμβολος