“Αναζωπυρώνουν” τον πληθωρισμό των τροφίμων οι πυρκαγιές;

Γράφει η Δήμητρα Δήμου.

Είναι γεγονός πως τόσο η αστάθεια του καιρού στις αρχές του καλοκαιριού όσο και οι πολυάριθμες πυρκαγιές του Ιουλίου και του Αυγούστου, εξασφάλισαν τη συνέχεια στις ανατιμήσεις των τροφίμων, που έφτασαν τον Ιούλιο το 12,4%. Οι πυρκαγιές μπορούν να επηρεάσουν τον πληθωρισμό των τροφίμων, αλλά δεν είναι και ο μοναδικός παράγοντας. Υπάρχουν διάφοροι άλλοι παράγοντες που συνδέονται με την τιμή των τροφίμων, και οι πυρκαγιές μπορούν να έχουν μια αλυσιδωτή επίδραση μέσω διάφορων τρόπων: Είδαμε πως οι πυρκαγιές κατέστρεψαν αγροτικές εκτάσεις, καλλιέργειες και σοδειές, με αποτέλεσμα την αύξηση των τιμών λόγω της μειωμένης προσφοράς.

Λαμβάνεται σοβαρά το γεγονός πως οι πυρκαγιές μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα στο δίκτυο διανομής τροφίμων, μειώνοντας τη δυνατότητα μεταφοράς τροφίμων από τις περιοχές παραγωγής στις περιοχές κατανάλωσης και αυτό ισοδυναμεί με αύξηση του κόστους της διανομής και κατά συνέπεια να επηρεάσει τις τιμές των τροφίμων. Αναφορικά με την Ζωική Παραγωγή, αυτονόητο πως οι φωτιές μπορούν επηρεάσουν τους βοσκοτόπους και τις περιοχές εκτροφής ζώων, επηρεάζοντας την παραγωγή τροφίμων ζωικής προέλευσης.

Γενικά ο πληθωρισμός των τροφίμων είναι μια πολύπλοκη διαδικασία που εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως οι καιρικές συνθήκες, η παγκόσμια οικονομική κατάσταση, η παραγωγή και η ζήτηση τροφίμων και άλλοι γεωπολιτικοί παράγοντες, ειδικά οι πυρκαγιές είναι ένα τεράστιο πλήγμα σχεδόν στα πάντα…

 

Φωτό: Marizol Benitez, Shelley Pauls, Bree Anne (unsplash.com)

You May Also Like