Βιταμίνη που “διώχνει” κατάγματα, εγκεφαλικά και καρδιακές παθήσεις!

Γράφει η Δήμητρα Δήμου. 

Εσείς ξέρετε την βιταμίνη που προστατεύει από κατάγματα, εγκεφαλικά και καρδιακές παθήσεις; Προσωπικά όχι αλλά το άρθρο που διάβασα στο Oneman, με εξέπληξε ευχάριστα! Αναφέρει σχετικά πως οι βιταμίνες χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες τις υδατοδιαλυτές, τις λιποδιαλυτές και στις αντιοξειδωτικές.
Στη δεύτερη κατηγορία ανήκει η βιταμίνη για την οποία θα μιλήσουμε παρακάτω και είναι μία από τις λιγότερο γνωστές – δεν είναι δηλαδή η A, η C, η D ή η B.

Η βιταμίνη Κ λοιπόν κατηγοριοποιείται σε δύο είδη:
στην Κ1 (φυλλοκινόνη)
στην Κ2 (μενακινόνη)
Η πρώτη είναι φυτικής προέλευσης και κυρίως στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά (σπανάκι, μπρόκολο, μαρούλι κ.ά.), σε φυτικά έλαια αλλά και σε ορισμένα φρούτα (blueberries, σύκα κ.ά.), ενώ η δεύτερη είναι ζωικής προέλευσης και συναντάται στο κρέας, το γάλα, τη σόγια και τα αυγά.

Σύμφωνα με την επιστημονική κοινότητα, η βιταμίνη Κ προάγει την καλή υγεία των οστών (μεταφέρει το ασβέστιο που κυκλοφορεί στο αίμα, στα οστά) και της καρδιάς, του εγκεφάλου και συμβάλλει στη φυσιολογική πήξη του αίματος (παράγει τις 4 από τις 13 συνολικά πρωτεΐνες που χρειάζονται για την πήξη του αίματος).

Συγκεκριμένα, η Κ παράγει την πρωτεΐνη οστεοκαλσίνη, που λειτουργεί προστατευτικά για τα οστά, βελτιώνοντας την οστική μάζα και μειώνοντας τον κίνδυνο για κατάγματα και άλλες φθορές των οστών, προλαμβάνοντας επίσης τη φθορά των χόνδρων μεταξύ των αρθρώσεων και μειώνοντας της φλεγμονές.
Επίσης, αποτρέπει την εναπόθεση ασβεστίου στις αρτηρίες, που είναι μία από τις κυριότερες αιτίες καρδιακής προσβολής, ενώ χάρη στις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές της προστατεύει τον οργανισμό από τη δημιουργία ελεύθερων ριζών και το οξειδωτικό στρες, λειτουργώντας σαν ασπίδα για τα εγκεφαλικά κύτταρα και τη συνολική υγεία του εγκεφάλου από φλεγμονώδεις παθήσεις.
Πόση βιταμίνη Κ χρειαζόμαστε

Η ποσότητα που πρέπει να λαμβάνει ο καθένας εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως είναι το φύλο και η ηλικία. Ενδεικτικά, η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη της Κ για τις γυναίκες ανέρχεται σε 90 μικρογραμμάρια και για τους άνδρες σε 120 μικρογραμμάρια.

Αν μη τι άλλο, οι έρευνες αυτές μας βοηθούν να έχουμε μα εικόνα για τα “θαύματα” που κρύβουν μέσα τους τα φυτικά προϊόντα και το πόσο πολύ ευνοούν την υγεία μας!

 

Φωτό: Anshu A, Simone Van De Koelen, Engin Akyurt, Kateryna Hliznitsova (unsplash.com)

You May Also Like