Γιατί “ναρκωνόμαστε”  μετά από ένα πλούσιο γεύμα τις γιορτές;

Γράφει η Δήμητρα Δήμου. 

Ας το παραδεχτούμε, έστω και κρυφά: Δεν είναι λίγες οι φορές που ή εμείς οι ίδιοι ή κάποιο συγγενικό-φιλικό μας πρόσωπο, επέτρεψε στον Μορφέα να τον “πάρει” λιγουλάκι! Είσαι από αυτούς που πιστεύουν ότι ένα καλό γεύμα προκαλεί υπνηλία; Πολλοί νιώθουν ότι ναρκώνονται  μετά το γεύμα των γιορτών, αλλά η ευθύνη δεν ανήκει μόνο στη γαλοπούλα και τα πέριξ…

Η τρυπτοφάνη, που περιέχεται στη γαλοπούλα, είναι ένα αμινοξύ που χρειαζόμαστε για τη σεροτονίνη, μια ορμόνη που επηρεάζει τη διάθεση και τον ύπνο. Αυτή η διαδικασία, ωστόσο, δεν εξαρτάται μόνο από τη γαλοπούλα. Άλλα τρόφιμα όπως τυρί, κοτόπουλο, αυγά, ψάρι, γάλα, φιστίκια, κολοκυθόσπορος και άλλα περιέχουν επίσης τρυπτοφάνη.

Η σεροτονίνη είναι υπεύθυνη για την ευεξία και τη χαλάρωση. Παρ’ όλα αυτά, η ποσότητα τρυπτοφάνης που χρειάζεται για να προκαλέσει υπνηλίας είναι τεράστια. Αν θέλαμε να επιτύχουμε αυτό το αποτέλεσμα μόνο από γαλοπούλα, θα έπρεπε να φάμε γύρω στα 3,5 κιλά!

Όμως, άλλοι παράγοντες παίζουν ρόλο. Η υπερκατανάλωση τροφής, η υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες σε πιάτα όπως πίτες και επιδόρπια, καθώς και η αλλαγή στη ροή του αίματος μετά το γεύμα, μπορούν να προκαλέσουν κούραση. Το αλκοόλ επίσης μπορεί να είναι ένας παράγοντας, καθώς επιβραδύνει τον εγκέφαλο και χαλαρώνει τους μύες.

Συνεπώς, η υπνηλία μετά από ένα γεύμα δεν είναι μόνο “ευθύνη” της γαλοπούλας, αλλά και του τρόπου ζωής και της συνολικής διατροφής.

Οπότε, ας φάμε άφοβα γιατί βλέπετε, το άγχος μου ήταν αυτό, αν φάω πολλή γαλοπούλα και… ναρκωθώ!

 

 

Φωτό:Claoudio Schwarz, Krakenimages, Sinnita Leunen (unsplash.com)

You May Also Like