Η ποιότητα της διατροφής βοηθα στο ροχαλητό!

Γράφει η Δήμητρα Δήμου.

Εάν τα ροχαλητά του συντρόφου σας σας ενοχλούν, μία λύση θα μπορούσε να είναι να ελαττώσετε το ποσό ψητών φαγητών στο διατροφικό σας πρόγραμμα, για να βελτιώσετε την υγεία σας.

Η πρόσφατη έρευνα στο ERJ Open Research ανέδειξε ότι οι άνθρωποι που κατανάλωναν περισσότερα φυτικά τρόφιμα και δημητριακά είχαν λιγότερες πιθανότητες να αντιμετωπίσουν υπνική άπνοια σε σύγκριση με όσους κατανάλωναν λιγότερα φυτικά τρόφιμα.

Υπάρχουν επίσης διαφορές μεταξύ των φύλων, με τις γυναίκες που καταναλώνουν περισσότερα φυτικά τρόφιμα να έχουν μικρότερο κίνδυνο υπνικής άπνοιας από τους άνδρες.

Η υπνική άπνοια εμφανίζεται όταν οι αεραγωγοί κλείνουν πολύ κατά τη διάρκεια του ύπνου, εμποδίζοντας την κανονική αναπνοή. Η ασθένεια συνδέεται με την παχυσαρκία, τον μεγάλο λαιμό, το κάπνισμα και την αλκοόλ, καθώς και με τον ύπνο στην κοιλιά.

Οι ασθενείς με υπνική άπνοια ροχαλίζουν συχνά δυνατά και διακόπτουν την αναπνοή τους, ξυπνώντας συνήθως με ενοχλητικούς ήχους. Η ασθένεια συνδέεται επίσης με υψηλότερους κινδύνους για καρδιαγγειακές παθήσεις, ακανόνιστο καρδιακό παλμό, εγκεφαλικό επεισόδιο, διαβήτη τύπου 2, υψηλή αρτηριακή πίεση και κατάθλιψη.

Η έρευνα που διεξήχθη από τον Δρ Yohannes Melaku από το Πανεπιστήμιο Flinders της Αδελαΐδας και την ομάδα του, υπογράμμισε τη σημασία της ποιότητας της διατροφής για τη διαχείριση του κινδύνου υπνικής άπνοιας. Επιπλέον, η έρευνα υπογραμμίζει την ανάγκη για εξατομικευμένες διατροφικές παρεμβάσεις, ειδικά για ασθενείς με υπνική άπνοια.

 

Φωτό: No Revisions, Lucas, Chase Yi, Isabella (unsplash.com)

You May Also Like