Γράφει η Δήμητρα Δήμου.
Τα μυρωδικά και οι σάλτσες προσφέρουν μια ποικιλία γεύσεων και αρωμάτων που μπορούν να αναβαθμίσουν τα γεύματά μας. Ωστόσο, είναι σημαντικό να εξετάσουμε την υγεία όταν επιλέγουμε τα αγαπημένα μας ντιπ. Είναι δυνατόν να επηρεάσει η κατανάλωση υπερβολικών ποσοτήτων σάλτσας την υγεία μας;
Κρέμα βαλσάμικου, ντιπ με γιαούρτι και αρωματικές σάλτσες δίνουν μια νότα γεύσης στα φαγητά μας, αλλά πολλοί αμφισβητούν την υγιεινή αξία αυτών των συστατικών. Αρκετοί διατροφολόγοι έχει μια διαφορετική άποψη. Υποστηρίζουν ότι μπορούν να ενισχύσουν τη διατροφική ποικιλία και να προσθέσουν θρεπτικά στοιχεία στη διατροφή μας.
«Είναι προτιμότερο να απολαμβάνετε τη γεύση που σας χαρίζει μια σάλτσα και να κάνετε το φαγητό σας ευχάριστο, παρά να το αποφεύγετε εντελώς», αναφέρει νέα μελέτη. «Αν μια σάλτσα είναι ο μοναδικός τρόπος να καταναλώσετε λαχανικά, τότε οφείλετε να την περιλάβετε στη διατροφή σας», προσθέτει.
Ποιες είναι οι πιο υγιεινές επιλογές;
Δεν είναι πάντα οι σάλτσες με τις χαμηλότερες θερμίδες οι πιο υγιεινές. Οι διατροφολόγοι προτείνουν να επιλέγουμε εκείνες που προσφέρουν επιπλέον θρεπτικά συστατικά.
Οι πιο υγιεινές σάλτσες που προτείνονται από διατροφολόγους είναι οι εξής και κάποιες από αυτές έχουν χαμηλές θερμίδες και έντονη γεύση, ενώ άλλες περιέχουν περισσότερες θερμίδες, αλλά περισσότερα θρεπτικά συστατικά.
Γουακαμόλε
Μουστάρδα
Βαλσαμικό ξίδι
Salsa
Hot sauce
Τζατζίκι
Χούμους
Πέστο
Τα μείγματα μπαχαρικών είναι ένας ακόμη… διασκεδαστικός, χαμηλών θερμίδων, τρόπος για να νοστιμίσετε το φαγητό σας.
Φωτό: Victoria Shes, Daria Volkova, Mahsa (unsplash.com)