Γράφει η Δήμητρα Δήμου.
Η ανησυχία για την ασφάλεια του ντεκαφεϊνέ απασχολεί πολλούς από όσους αποφεύγουν την καφεΐνη. Ορισμένες οργανώσεις υγείας έχουν εκφράσει ανησυχία σχετικά με τη χρήση ενός συγκεκριμένου χημικού που εμπλέκεται στη διαδικασία αφαίρεσης της καφεΐνης, του χλωριούχου μεθυλενίου. Αυτό το χημικό έχει χαρακτηριστεί καρκινογόνο από διάφορες υγειονομικές οργανώσεις, προκαλώντας ανησυχίες για την υγεία.
Η ανησυχία για την ασφάλεια του χλωριούχου μεθυλενίου οδήγησε σε προτάσεις απαγόρευσης της χρήσης του σε διάφορες βιομηχανικές και εμπορικές διεργασίες. Παρ’ όλα αυτά, οι χρήσεις του σε τρόφιμα, φάρμακα και καλλυντικά παραμένουν επιτρεπόμενες από τον FDA, παρά τις αντιδράσεις ορισμένων οργανώσεων υγείας.
Για να αποφύγετε την έκθεση σε πιθανά επιβλαβή χημικά, μπορείτε να αναζητήσετε εναλλακτικές επιλογές στον ντεκαφεϊνέ. Υπάρχουν πολλά ροφήματα που δεν περιέχουν καφεΐνη, όπως το ρόφημα κιχωρίου, τα σύκα και το κριθάρι, καθώς και τσάι όπως το rooibos και το yerba mate. Επιπλέον, μπορείτε να ενημερωθείτε για την εταιρεία παραγωγής και να ψάξετε για σήμανση όπως “χωρίς διαλύτες”, “Swiss Water Process Decaf” ή “πιστοποιημένος βιολογικός”, προκειμένου να επιλέξετε πιο ασφαλείς επιλογές.
Φωτό: Sergey Kotenev, Ryan Holloway, Nathan Dumlao (unsplash.com)