Γράφει η Δήμητρα Δήμου.
Ο θυρεοειδής αδένας είναι κρίσιμος για τη ρύθμιση του μεταβολισμού και άλλων σημαντικών λειτουργιών στο σώμα. Όταν υπολειτουργεί ή υπερλειτουργεί, μπορεί να προκαλέσει διάφορα προβλήματα υγείας. Η σωστή διατροφή μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της υγείας του θυρεοειδούς. Ας δούμε τρία θρεπτικά στοιχεία που είναι ιδιαίτερα σημαντικά για τον θυρεοειδή.
Ιώδιο
Το ιώδιο είναι απαραίτητο για την παραγωγή των θυρεοειδικών ορμονών. Η έλλειψή του μπορεί να οδηγήσει σε βρογχοκήλη και υποθυρεοειδισμό. Για να εξασφαλίσετε την επάρκειά του, καταναλώστε τρόφιμα όπως ψάρια, φύκια, αυγά, σκόρδο, θαλασσινά, μανιτάρια, σάλτσα σόγιας και ιωδιούχο αλάτι. Προσέξτε να μην υπερβείτε τις συνιστώμενες δόσεις, ειδικά χωρίς τη συμβουλή ειδικού, καθώς η υπερβολική πρόσληψη ιωδίου μπορεί επίσης να βλάψει τον θυρεοειδή.

Σελήνιο
Το σελήνιο είναι ένα ιχνοστοιχείο που παίζει σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του θυρεοειδούς, συμβάλλοντας στη δημιουργία πρωτεϊνών που ελέγχουν τη σύνθεση των θυρεοειδικών ορμονών και ρυθμίζουν τον μεταβολισμό. Πηγές σεληνίου περιλαμβάνουν τα βραζιλιάνικα καρύδια (με προσοχή στην ποσότητα), τον τόνο, το μοσχάρι, τα μανιτάρια, τους ηλιόσπορους και τα φασόλια σόγιας.

Ψευδάργυρος
Ο ψευδάργυρος είναι απαραίτητος για την υγεία του ανοσοποιητικού συστήματος και του θυρεοειδούς. Χαμηλά επίπεδα ψευδαργύρου συνδέονται με μειωμένα επίπεδα θυρεοειδικών ορμονών και παθήσεις του θυρεοειδούς. Για να εξασφαλίσετε επαρκή πρόσληψη ψευδαργύρου, καταναλώστε θαλασσινά, γαλοπούλα, αυγά, καρύδια, φασόλια σόγιας και σαρδέλες.

Η διατήρηση της υγείας του θυρεοειδούς αδένα απαιτεί προσοχή στη διατροφή και συχνές ιατρικές εξετάσεις, ειδικά αν υπάρχουν ήδη προβλήματα με τον θυρεοειδή. Εάν σκέφτεστε να λάβετε συμπληρώματα διατροφής για την ενίσχυση του θυρεοειδούς, συμβουλευτείτε πρώτα έναν ειδικό για να αποφύγετε ανεπιθύμητες παρενέργειες.
Φωτό: