Πώς η διατροφή επηρεάζει τη μνήμη;

Γράφει η Δήμητρα Δήμου.

Ένεκα των ημερών με τα παιδιά να είναι μοιρασμένα, άλλα να δίνουν προαγωγικές, άλλα απολυτήριες και άλλα Πανελλαδικές εξετάσεις, είναι πολύ σημαντικό να δοθεί έμφαση στη διατροφή τους μιας και-σύμφωνα με έρευνες-η διατροφή επηρεάζει σημαντικά την υγεία του εγκεφάλου και τη μνήμη.

Τροφές με αντιοξειδωτικά, όπως φρούτα και λαχανικά με βιταμίνες C και E, προστατεύουν τον εγκέφαλο από το οξειδωτικό στρες και τη φλεγμονή, που μπορεί να βλάψουν τη μνήμη.

Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, που βρίσκονται σε ψάρια όπως ο σολομός, βοηθούν στη διατήρηση της υγείας των εγκεφαλικών κυττάρων και βελτιώνουν την επικοινωνία μεταξύ τους.

Ορισμένες βιταμίνες, όπως η Β12, είναι απαραίτητες για την καλή λειτουργία του εγκεφάλου. Η έλλειψη της μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα μνήμης.

Τροφές με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη μπορούν να προκαλέσουν αυξομειώσεις στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, επηρεάζοντας αρνητικά τη μνήμη. Η σταθερή παροχή γλυκόζης είναι σημαντική για τη λειτουργία του εγκεφάλου.

Η καφεΐνη, από τον καφέ και το τσάι, μπορεί να βελτιώσει την εγρήγορση και τη συγκέντρωση, ενώ τα φλαβονοειδή, που βρίσκονται στη σοκολάτα, το κόκκινο κρασί και τα φρούτα, μπορούν να βελτιώσουν τη μνήμη.

Η επαρκής κατανάλωση νερού είναι σημαντική για την καλή λειτουργία του εγκεφάλου, καθώς η αφυδάτωση μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη μνήμη.

Μια ισορροπημένη διατροφή με πολλά φρούτα, λαχανικά, υγιεινά λιπαρά και αρκετά υγρά μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση και διατήρηση της μνήμης. Επίσης, η αποφυγή υπερβολικής κατανάλωσης σακχάρων και τροφίμων με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη είναι επωφελής για τον εγκέφαλο.

Φωτό: unsplah.com

Share This Story

Health

You May Also Like