Το υλικό στην κουζίνα μας που μπορεί να προκαλεί φαγούρα

Γράφει η Δήμητρα Δήμου.

Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο JAMA Dermatology αποκάλυψε ότι μια διατροφή πλούσια σε νάτριο μπορεί να οδηγήσει σε ξηροδερμία και έντονη φαγούρα, ενδεχομένως προκαλώντας έκζεμα.

Το έκζεμα, γνωστό και ως ατοπική δερματίτιδα, είναι μια χρόνια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από φλεγμονή, φαγούρα και ερυθρότητα. Επηρεάζει περίπου το 20% των παιδιών και το 3% των ενηλίκων παγκοσμίως.

Αν και η κληρονομικότητα παίζει ρόλο, το έκζεμα συνδέεται και με άλλες αλλεργικές παθήσεις, όπως η αλλεργική ρινίτιδα. Η ακριβής αιτία του εκζέματος παραμένει άγνωστη, αλλά πιστεύεται ότι είναι αποτέλεσμα συνδυασμού γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά ημερήσια κατανάλωση αλατιού έως 5 γραμμάρια (1 κουταλάκι του γλυκού), που ισοδυναμεί με 2 γραμμάρια νατρίου. Ερευνητές από το UC San Francisco διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση ενός επιπλέον γραμμαρίου νατρίου ημερησίως μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα εμφάνισης εκζέματος κατά 22%.

Η μελέτη αυτή περιλάμβανε την ανάλυση δειγμάτων ούρων και ιατρικών αρχείων περισσοτέρων από 215.000 ατόμων ηλικίας 30-70 ετών στη Μεγάλη Βρετανία. Οι ερευνητές μπόρεσαν να διαπιστώσουν αν κάποιος είχε ατοπική δερματίτιδα και την σοβαρότητα της πάθησης μέσω των ιατρικών συνταγών, ενώ τα δείγματα ούρων έδειχναν τα επίπεδα νατρίου που κατανάλωναν οι συμμετέχοντες.

Η έρευνα έδειξε ότι κάθε επιπλέον γραμμάριο νατρίου που εκκρίνεται στα ούρα σε 24 ώρες συνδέεται με 11% αυξημένη πιθανότητα διάγνωσης εκζέματος, 16% μεγαλύτερη πιθανότητα ενεργής έξαρσης και 11% αυξημένο κίνδυνο σοβαρότερης κατάστασης.

Επιπλέον, ανάλυση δεδομένων από 13.000 ενήλικες στις Ηνωμένες Πολιτείες έδειξε ότι η κατανάλωση ενός επιπλέον γραμμαρίου νατρίου ημερησίως αύξησε την πιθανότητα εμφάνισης ενεργού εκζέματος κατά 22%.

Φωτό: unsplash.com

Share This Story

Health

You May Also Like