Γράφει η Δήμητρα Δήμου.
Ο αγαπημένος ντάκος, που είναι αναπόσπαστο κομμάτι του καλοκαιρινού τραπεζιού, κατέκτησε την κορυφή της λίστας με τις 100 πιο δημοφιλείς σαλάτες του κόσμου από το TasteAtlas, κερδίζοντας θαυμαστές παγκοσμίως. Το παραδοσιακό κρητικό πιάτο, που αποτελείται από ξηρό κριθαρένιο παξιμάδι, θρυμματισμένο τυρί μυζήθρα (ή φέτα σε τουριστικά εστιατόρια), ψιλοκομμένες ώριμες ντομάτες, ολόκληρες ελιές, κάππαρη, φρέσκια ρίγανη και ποιοτικό ελαιόλαδο, είναι συνώνυμο του καλοκαιριού, ξεπερνώντας ακόμα και τη χωριάτικη σαλάτα για πολλούς.
Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η σαλάτα Mechouia από την Τυνησία, που φτιάχνεται με ψητά, χοντροκομμένα κρεμμύδια, πιπεριές, ντομάτες και σκόρδο, περιχυμένα με ελαιόλαδο και καρυκευμένα με κύμινο, αλάτι και μαύρο πιπέρι. Συχνά προστίθενται βραστά αυγά, ελιές ή τόνος και σερβίρεται είτε μόνη της είτε πάνω σε φρυγανισμένο ψωμί ή μπαγκέτα.

Στην τρίτη θέση βρίσκεται η Pai huang gua από το Θιβέτ, που περιλαμβάνει αγγούρι, σκόρδο, σησαμέλαιο, μαύρο ξίδι και σάλτσα σόγιας. Το αγγούρι καθαρίζεται, κόβεται σε κομμάτια και αναμειγνύεται με τα υπόλοιπα υλικά.

Η ελληνική χωριάτικη φέρνει ξανά την Ελλάδα στην κορυφαία πεντάδα, καταλαμβάνοντας την τέταρτη θέση. Η χωριάτικη περιλαμβάνει ντομάτα, αγγούρι, έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, ρίγανη, ελιές και φέτα.

Στην πέμπτη θέση βρίσκεται η ιταλική Caprese, ένας συνδυασμός ώριμης ντομάτας, κρεμώδους μοτσαρέλας και φρέσκου βασιλικού. Η παραδοσιακή συνταγή περιλαμβάνει ντομάτες Re Umberto ή Fiascone, που καλλιεργούνται στην ακτή Αμάλφι, και μοτσαρέλα treccia di Sorrento. Η αυθεντική Caprese δεν περιλαμβάνει μπαλσάμικο ή οποιοδήποτε άλλο ξίδι.

Φωτό: unsplash.com, Maleviziotis .gr, Bush cookong