Γράφει η Δήμητρα Δήμου.
Η μεσογειακή διατροφή, μόνον οφέλη μπορεί να έχει! Συγκεκριμένα, ερευνητές αναφέρουν στο περιοδικό JACC CardioOncology ότι οι καρκινοπαθείς που τηρούν τις αρχές της μεσογειακής διατροφής τείνουν να ζουν περισσότερο και έχουν μικρότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιολογικά προβλήματα.
Συγκεκριμένα, οι καρκινοπαθείς που ακολουθούσαν αυτή τη διατροφή είχαν 32% χαμηλότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου συνολικά και 60% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιακές παθήσεις, όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές.

Τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι «διαφορετικές χρόνιες ασθένειες, όπως οι όγκοι και οι καρδιοπάθειες, έχουν κοινούς μοριακούς μηχανισμούς», δήλωσε η ερευνήτρια Maria Benedetta Donati από το Joint Research Platform Foundation Umberto Veronesi.

«Αυτό είναι γνωστό στη βιβλιογραφία ως «κοινό έδαφος», δηλαδή ένα κοινό υπόβαθρο από το οποίο προέρχονται αυτές οι δύο ομάδες ασθενειών», πρόσθεσε η Donati.
Η μεσογειακή διατροφή δίνει έμφαση στην κατανάλωση φρέσκων φρούτων και λαχανικών, δημητριακών ολικής άλεσης, σπόρων, ξηρών καρπών, λαχανικών και ελαιόλαδου.

Η διατροφή περιλαμβάνει επίσης ψάρια και θαλασσινά τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα, γαλακτοκομικά και άπαχες πρωτεΐνες σε μικρότερες ποσότητες καθημερινά. Η κατανάλωση κόκκινου κρέατος και επεξεργασμένων τροφίμων είναι περιορισμένη, ενώ τα ζαχαρούχα ποτά αποφεύγονται.
Για τη μελέτη, οι ερευνητές παρακολούθησαν 800 Ιταλούς καρκινοπαθείς για περισσότερα από 13 χρόνια.

Φωτό: unsplash.com