Ποιο λαχανικό συνδέεται με τη μακροζωία στην Ικαρία;

Γράφει η Δήμητρα Δήμου.

Τι κοινό μπορεί να έχει ένας Ιάπωνας σεφ που μαγειρεύει έναν παράξενο βολβό που ονομάζεται taro, με ένα χωριό της Ικαρίας, όπου μια γιαγιά καθαρίζει με ηρεμία ένα κολοκάσι για το καθημερινό μαγείρεμα; Αυτά τα δύο λαχανικά, το taro και το κολοκάσι, είναι το ίδιο φυτό και έχουν γεύση που θυμίζει γλυκοπατάτα!

Το κολοκάσι είναι ένα αρχαίο φυτό που καλλιεργούνταν από τους ανθρώπους εδώ και χιλιάδες χρόνια. Στην Ελλάδα, το γνωρίσαμε σχετικά πρόσφατα μέσα από εκπομπές μαγειρικής, αλλά παραδοσιακά καλλιεργείται μόνο στην Κύπρο και την Ικαρία. Ο βολβός του κολοκασιού, που μοιάζει εξωτερικά με τη σελινόριζα, είναι εσωτερικά λευκός και σκληρός σαν γλυκοπατάτα.

Στην Κύπρο, το κολοκάσι χρησιμοποιείται σε βρεφικές τροφές και σε πολλές συνταγές, αλλά πρέπει πάντα να μαγειρεύεται γιατί περιέχει τοξικές ουσίες όταν είναι ωμό. Ωστόσο, το μαγείρεμα εξουδετερώνει αυτές τις ουσίες.

Το κολοκάσι θεωρείται πλέον υπερτροφή και συνδέεται με τη μακροζωία των κατοίκων της Ικαρίας, οι οποίοι ζουν πολλά χρόνια χωρίς άγχος. Πέρα από τη χαλαρή τους νοοτροπία, η διατροφή τους παίζει σημαντικό ρόλο, με το κολοκάσι να αποτελεί βασικό συστατικό. Ο βολβός είναι πλούσιος σε βιταμίνες Β6, C, E και μέταλλα όπως το μαγνήσιο, ο φώσφορος και το κάλιο.

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στη National Library of Medicine, το κολοκάσι έχει αντικαρκινικές ιδιότητες και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Επίσης, διατηρεί το δέρμα υγιές, είναι κατάλληλο για διαβητικούς, ευεργετεί την καρδιά και το έντερο λόγω των πρεβιοτικών ινών που περιέχει.

Ίσως, λοιπόν, οι κάτοικοι της Ικαρίας έχουν ανακαλύψει ένα σημαντικό μυστικό για την υγεία και τη μακροζωία τους, το οποίο θα ήταν καλό να εντάξουμε κι εμείς στη διατροφή μας.

Φωτό: unsplash.com

Share This Story

Health

You May Also Like