Τα θετικά του να τρως κάθε μέρα καρπούζι!

Γράφει η Δήμητρα Δήμου.

Καλοκαιράκι, ζέστη αφόρητη, θάλασσα και… καρπούζι! Μεγάλο το κοινό που το λατρεύει και ήρθε η ώρα να μάθουμε ορισμένα υπέροχα πράγματα που μας προσφέρει. Το καρπούζι αποτελείται κατά 92% από νερό, προσφέροντας σημαντική ενυδάτωση, ιδανική για τις ζεστές μέρες όπου ο οργανισμός μας χάνει πολλά υγρά μέσω της εφίδρωσης. Επίσης, συμβάλλει στην ισορροπία των ηλεκτρολυτών καθώς περιέχει κάλιο και μαγνήσιο.

Οι ηλεκτρολύτες, όπως το νάτριο, το ασβέστιο, το κάλιο, το μαγνήσιο, το φωσφορικό άλας και το χλώριο, είναι απαραίτητοι για τη σωστή λειτουργία του σώματος. Εξισορροπούν την ποσότητα νερού, βοηθούν στις μυϊκές συσπάσεις και την αναδόμηση των ιστών. Χωρίς επαρκείς ηλεκτρολύτες, μπορεί να αντιμετωπίσουμε κράμπες, κόπωση, πονοκέφαλο και ακανόνιστους καρδιακούς παλμούς.

Το καρπούζι περιέχει επίσης λυκοπένιο, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που δίνει στο φρούτο το χαρακτηριστικό του κόκκινο χρώμα. Το λυκοπένιο βοηθά στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών και στην πρόληψη ασθενειών. Μελέτες δείχνουν ότι συμβάλλει στη μείωση της χοληστερόλης και του σακχάρου στο αίμα, προστατεύοντας έτσι την καρδιά.

Η βιταμίνη C, που υπάρχει στο καρπούζι, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και μειώνει τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών όπως ο καρκίνος, οι καρδιακές παθήσεις και οι νευροεκφυλιστικές ασθένειες. Σε μια περίοδο που έχουμε νέα έκρηξη κρουσμάτων COVID-19, η ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος είναι κρίσιμη. Το καρπούζι, πλούσιο σε βιταμίνες Α και C, συμβάλλει στην υγεία του δέρματος και του ανοσοποιητικού συστήματος.

Το καρπούζι περιέχει επίσης κιτρουλίνη και αργινίνη, δύο από τα απαραίτητα αμινοξέα που χρειάζεται το σώμα για το σχηματισμό μυών, νεύρων και κυττάρων. Παρόλο που το καρπούζι έχει υψηλή περιεκτικότητα σε φυσικά σάκχαρα, η περιεκτικότητά του σε φυτικές ίνες διατηρεί το γλυκαιμικό φορτίο χαμηλό, καθιστώντας την επίδραση του στη γλυκόζη αίματος μικρή.

Ωστόσο, υπάρχουν άτομα που είναι αλλεργικά στο καρπούζι, συνήθως λόγω αλλεργιών σε χόρτα και φρούτα όπως τα ροδάκινα, το σέλινο, οι ντομάτες, τα πορτοκάλια και τα πεπόνια. Εάν εμφανιστεί κνησμός ή πρήξιμο στο λαιμό, το στόμα και τα χείλη μετά την κατανάλωση καρπουζιού, είναι σημαντικό να αναζητηθεί άμεση ιατρική βοήθεια.

Φωτό: unsplash.com

Share This Story

Food

You May Also Like