Φιστίκι για περισσότερη πρωτεΐνη!

Γράφει η Δήμητρα Δήμου.

Όταν σκεφτόμαστε φυτικές πηγές πρωτεΐνης, συνήθως μας έρχονται στο μυαλό τα φασόλια και τα όσπρια. Ωστόσο, υπάρχει ένα συγκεκριμένο τρόφιμο που ξεπερνά όλα τα υπόλοιπα σε περιεκτικότητα πρωτεΐνης.

Η απάντηση μπορεί να σας εκπλήξει, καθώς αυτό το τρόφιμο δεν ανήκει στα όσπρια αλλά στους ξηρούς καρπούς. Ο λόγος για το γνωστό σε όλους μας φιστίκι.

Τα όσπρια αποτελούν μια κατηγορία φυτών που παράγουν καρπούς μέσα σε λοβούς, οι οποίοι καταναλώνονται ευρέως στη διατροφή. Σε αυτή την κατηγορία περιλαμβάνονται τα φασόλια, τα ρεβίθια, οι φακές, τα μπιζέλια, και –αν το δούμε από επιστημονική σκοπιά– και τα φιστίκια.

Σύμφωνα με το Healthline, τα φιστίκια υπερέχουν σε πρωτεΐνη σε σύγκριση με άλλους δημοφιλείς ξηρούς καρπούς και όσπρια, όπως τα καρύδια, τα αμύγδαλα και τα κάσιους.

Σε 100 γραμμάρια ψημένων φιστικιών περιέχονται περίπου 25-26 γραμμάρια πρωτεΐνης. Συγκριτικά, τα ρεβίθια περιέχουν 8,86 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά 100 γραμμάρια, τα πράσινα φασόλια 1,9 γραμμάρια, ενώ τα μαγειρεμένα πράσινα μπιζέλια περιέχουν περίπου 5 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά 100 γραμμάρια.

Διατροφική αξία των φιστικιών
Όπως γίνεται φανερό, τα φιστίκια ξεχωρίζουν για την υψηλή περιεκτικότητά τους σε πρωτεΐνη. Σύμφωνα με μια έρευνα που δημοσιεύθηκε το 2016 στο Journal of Food Science and Technology, τα φιστίκια έχουν την υψηλότερη συγκέντρωση αργινίνης, μιας πρωτεΐνης απαραίτητης για την επούλωση πληγών και τη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού και των ορμονών.

Επιπλέον, ως πηγή φυτικής πρωτεΐνης, τα φιστίκια είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, οι οποίες συμβάλλουν στη μείωση της χοληστερόλης, στη βελτίωση της υγείας του εντέρου και στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

Η υψηλή θρεπτική αξία τους, σε συνδυασμό με την περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και τα επιπλέον υγιεινά τους χαρακτηριστικά, τα καθιστούν εξαιρετική επιλογή για να αυξήσετε την ημερήσια πρόσληψη πρωτεΐνης. Εντάξτε τα στη διατροφή σας και απολαύστε τα οφέλη τους.

Φωτό: unsplash.com

Share This Story

Food

You May Also Like