Φτιάξε τον απόλυτο καγιανά για τις καλοκαιρινές σου μέρες!

Γράφει η Δήμητρα Δήμου.

Ο καγιανάς είναι ένα παραδοσιακό ελληνικό πιάτο, ιδανικό για τον Αύγουστο, όταν οι ντομάτες είναι στην καλύτερη εποχή τους. Συνδυάζει απλά υλικά με τέτοιο τρόπο που αναδεικνύει τις αυθεντικές γεύσεις της ελληνικής κουζίνας. Η βάση του είναι τα αβγά και οι ντομάτες, με διάφορες παραλλαγές που ποικίλλουν ανάλογα με την περιοχή και τις γαστρονομικές προτιμήσεις.

Στον καγιανά, τα αβγά μαγειρεύονται απαλά με φρέσκες ντομάτες, δημιουργώντας έναν πλούσιο και αρωματικό συνδυασμό. Οι ντομάτες, γεμάτες γλύκα και οξύτητα, δίνουν στο πιάτο ζωντάνια και γεύση. Η φέτα, συχνά παρούσα στην παραδοσιακή συνταγή, προσθέτει μια ευχάριστη αλμύρα και κρεμώδη υφή, ενώ τα φρέσκα μυρωδικά, όπως ο βασιλικός, ο μαϊντανός και η ρίγανη, αναδεικνύουν τα αρώματα του πιάτου.

Ο καγιανάς είναι ένα πιάτο ευέλικτο, που προσαρμόζεται εύκολα σε διαφορετικές γευστικές προτιμήσεις και μπορεί να σερβιριστεί ως πρωινό, μεσημεριανό, ακόμα και ως μεζές. Το φρέσκο ψωμί είναι απαραίτητο, για να βουτήξεις μέσα του τη γευστική σάλτσα.

Η προέλευση του καγιανά είναι βαθιά ριζωμένη στην παράδοση, με παραλλαγές σε ολόκληρη τη Μεσόγειο. Από τα τουρκικά menemen μέχρι την ανατολίτικη shakshuka, και σε κάθε γωνιά της Ελλάδας υπάρχει μια δική της εκδοχή, με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά.

Η εποχικότητα και η φρεσκάδα των υλικών είναι το κλειδί για τον τέλειο καγιανά. Οι πιο νόστιμοι καγιανάδες φτιάχνονται με φρέσκα αβγά, ώριμες ντομάτες και φρέσκα μυρωδικά, ενσωματώνοντας την παράδοση της ελληνικής αγροτικής παραγωγής. Το καλοκαίρι, όταν οι ντομάτες είναι ζουμερές και γευστικές, είναι η ιδανική περίοδος για να απολαύσεις αυτό το πιάτο.

Η θρεπτική αξία του καγιανά δεν πρέπει να παραβλέπεται. Τα αβγά είναι εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών, ενώ οι ντομάτες είναι πλούσιες σε βιταμίνη C και αντιοξειδωτικά. Το ελαιόλαδο, το «υγρό χρυσάφι» της μεσογειακής διατροφής, προσφέρει υγιεινά λιπαρά, καθιστώντας τον καγιανά ένα θρεπτικό και ισορροπημένο γεύμα.

Συνταγή για καλοκαιρινό καγιανά

Υλικά

5 αβγά
2 ώριμες ντομάτες (τριμμένες)
10 τοματίνια (κομμένα στη μέση)
100 γρ. φέτα (συν επιπλέον για σερβίρισμα)
80 ml ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι (ψιλοκομμένο)
1 σκελίδα σκόρδο (ψιλοκομμένο)
1 κ.τ.γ. βαλσάμικο ξύδι
1 κ.τ.γ. γλυκιά πάπρικα
1 κ.τ.γ. ρίγανη
Αλάτι και πιπέρι κατά βούληση

Εκτέλεση

Ζέστανε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρισε το κρεμμύδι με το σκόρδο, μέχρι να μαλακώσουν.
Πρόσθεσε το βαλσάμικο ξύδι και ανακάτεψε.
Ρίξε τις τριμμένες ντομάτες, το αλάτι, την πάπρικα, τη ρίγανη και τα τοματίνια. Άφησε τα να μαγειρευτούν σε μέτρια φωτιά για 15-20 λεπτά, μέχρι να δέσει η σάλτσα.
Χτύπησε τα αβγά και πρόσθεσέ τα στο τηγάνι, ανακατεύοντας συνεχώς για 2 λεπτά, μέχρι να πήξουν ελαφρώς, αλλά να παραμείνουν αφράτα.
Πρόσθεσε τη φέτα, θρυμματισμένη, και ανακάτεψε απαλά.
Σέρβιρε τον καγιανά με επιπλέον φέτα και φρυγανισμένο ψωμί.

5 συμβουλές για τέλειο αποτέλεσμα

Σοτάρισε το κρεμμύδι και το σκόρδο σε χαμηλή φωτιά για να καραμελώσουν σωστά, χωρίς να καούν.
Χρησιμοποίησε ώριμες, βιολογικές ντομάτες για την καλύτερη γεύση.
Προτίμησε αβγά ελευθέρας βοσκής για πλουσιότερη γεύση.
Αν η φέτα είναι πολύ αλμυρή, μείωσε το αλάτι στο μισό.
Πρόσθεσε φρέσκα μυρωδικά, όπως δυόσμο ή βασιλικό, για επιπλέον αρώματα.

Φωτό: Gastronomos, Argiro.gr, Kathimerini, Emvolos

Share This Story

Food

You May Also Like