Γράφει η Δήμητρα Δήμου.
Ένα από τα πιο ωφέλιμα λαχανικά που πολλοί δεν έχουν δοκιμάσει ποτέ είναι το νεροκάρδαμο. Παρά το γεγονός ότι λαχανικά όπως το μπρόκολο, το σπανάκι και η λαχανίδα είναι ευρέως γνωστά για τα οφέλη τους, το νεροκάρδαμο, που ίσως να μην έχει δοκιμάσει ποτέ το ευρύ κοινό, κατατάσσεται από τους ειδικούς ως ένα από τα πιο θρεπτικά τρόφιμα στον κόσμο.
Γιατί είναι τόσο ωφέλιμο;
Σύμφωνα με μελέτες, το νεροκάρδαμο περιέχει εξαιρετικά υψηλά επίπεδα βιταμινών και θρεπτικών στοιχείων, ξεπερνώντας ακόμα και τρόφιμα όπως το σπανάκι και το σέσκουλο. Είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε βιταμίνη C, περιέχοντας περισσότερη από αυτήν που βρίσκουμε στα εσπεριδοειδή. Η βιταμίνη C είναι γνωστή για τις αντιοξειδωτικές της ιδιότητες και την ικανότητά της να ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.
Επιπλέον, το νεροκάρδαμο βοηθά στην αποκατάσταση κατεστραμμένων κυττάρων και στη μείωση της φλεγμονής, ενώ σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου των ΗΠΑ, μπορεί να έχει αντικαρκινικές ιδιότητες. Η υψηλή περιεκτικότητά του σε φυλλικό οξύ, που είναι σημαντική για τη λειτουργία του εγκεφάλου, συμβάλλει στη γνωστική υγεία, ενισχύει τη μνήμη και βοηθά στη διαχείριση του στρες.

Τι άλλο προσφέρει;
Το νεροκάρδαμο είναι επίσης εξαιρετική πηγή βιταμίνης Κ, που συμβάλλει στην υγεία των οστών και του εγκεφάλου, καθώς και σε ανόργανα στοιχεία όπως ο σίδηρος, το ασβέστιο, το κάλιο και το μαγνήσιο. Έχει αντιοξειδωτική δράση, ενισχύει την πέψη και βοηθά στην αποκατάσταση μετά την άσκηση, μειώνοντας τους μυϊκούς πόνους.

Πώς να το εντάξετε στη διατροφή σας
Το νεροκάρδαμο είναι ιδανικό για σαλάτες λόγω της τραγανής υφής και της πικάντικης γεύσης του. Μπορείτε επίσης να το προσθέσετε σε σάντουιτς ή ως γαρνιτούρα σε διάφορα πιάτα, προσδίδοντας μια ευχάριστη και θρεπτική χροιά.
Προσοχή στην κατανάλωση
Αν και το νεροκάρδαμο είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, οι ειδικοί συμβουλεύουν να καταναλώνεται με μέτρο, καθώς υπερβολική κατανάλωση μπορεί να προκαλέσει ερεθισμούς στην ουροδόχο κύστη ή στα νεφρά.

Φωτό: onemed, Med melon, Cooklos.gr, Ladylike.gr