Γράφει η Δήμητρα Δήμου.
Οι πίκλες είναι ένας δημοφιλής μεζές που συχνά συνοδεύει τα γεύματα, αλλά πόσο πραγματικά ωφέλιμες είναι για την υγεία μας; Η απάντηση εξαρτάται από τον τρόπο παρασκευής τους και τη γενικότερη κατάσταση υγείας του κάθε ατόμου.
Οι πίκλες παρασκευάζονται κυρίως από λαχανικά που συντηρούνται σε άλμη (διάλυμα με αλάτι) ή ξίδι. Υπάρχουν και γλυκόξινες παραλλαγές που περιέχουν ζάχαρη για να αποκτήσουν αυτήν τη χαρακτηριστική γλυκόξινη γεύση.
Παρόλο που η διαδικασία συντήρησης μπορεί να μειώνει μερικά θρεπτικά συστατικά, οι πίκλες παραμένουν αρκετά πλούσιες σε βιταμίνες και μέταλλα. Τα ωφέλιμα αυτά συστατικά προέρχονται από τα λαχανικά που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή τους, όπως τα αγγουράκια, τα καρότα ή το λάχανο.

Θρεπτική αξία και οφέλη: Οι πίκλες είναι πλούσιες σε βιταμίνες όπως η βιταμίνη Κ, που συμβάλλει στην υγεία των οστών και την πήξη του αίματος, και σε αντιοξειδωτικά που βοηθούν στην καταπολέμηση των ελευθέρων ριζών. Επιπλέον, αν οι πίκλες παρασκευάζονται με τη διαδικασία της φυσικής ζύμωσης, είναι εξαιρετική πηγή προβιοτικών. Τα προβιοτικά είναι φιλικά βακτήρια που συμβάλλουν στην καλή υγεία του εντέρου και υποστηρίζουν το ανοσοποιητικό σύστημα.
Χαμηλές θερμίδες και ελεγχόμενη κατανάλωση: Ένα από τα πιο θετικά χαρακτηριστικά των πίκλων είναι οι χαμηλές θερμίδες τους, γεγονός που τις καθιστά ιδανικές για όσους θέλουν να προσθέσουν γεύση στα γεύματά τους χωρίς να αυξήσουν το θερμιδικό φορτίο. Ωστόσο, αυτό ισχύει κυρίως για τις πίκλες που δεν περιέχουν ζάχαρη. Οι γλυκόξινες εκδοχές έχουν περισσότερες θερμίδες λόγω της προσθήκης ζάχαρης.

Κίνδυνοι από την περιεκτικότητα σε αλάτι: Ένα σημαντικό μειονέκτημα των πίκλων είναι η υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι. Η άλμη που χρησιμοποιείται για τη συντήρησή τους μπορεί να αυξήσει την πρόσληψη νατρίου, κάτι που είναι επιζήμιο για άτομα με υπέρταση, καρδιακά προβλήματα ή νεφρική νόσο. Γι’ αυτόν τον λόγο, όσοι αντιμετωπίζουν τέτοια προβλήματα πρέπει να είναι προσεκτικοί με την κατανάλωση πίκλων και να ελέγχουν τις ετικέτες των προϊόντων για την περιεκτικότητα σε αλάτι.
Ο χυμός των πίκλων: Εκτός από τις ίδιες τις πίκλες, ο χυμός που προκύπτει από την άλμη τους μπορεί επίσης να προσφέρει οφέλη. Ο χυμός αυτός περιέχει ηλεκτρολύτες, όπως νάτριο, και χρησιμοποιείται από αθλητές για την αναπλήρωση των χαμένων ηλεκτρολυτών μετά την άσκηση. Επιπλέον, υπάρχουν ενδείξεις ότι μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των μυϊκών κραμπών.
Ποιοι πρέπει να είναι προσεκτικοί: Αν και οι πίκλες μπορούν να προσφέρουν ορισμένα οφέλη στην υγεία, δεν είναι κατάλληλες για όλους. Άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση, διαβήτη ή νεφρικά προβλήματα πρέπει να περιορίζουν την κατανάλωσή τους λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε αλάτι και, σε ορισμένες περιπτώσεις, ζάχαρη. Είναι σημαντικό να διαβάζουν τις διατροφικές ετικέτες των προϊόντων και να συμβουλεύονται τον γιατρό τους πριν τις εντάξουν στη διατροφή τους.

Σε γενικές γραμμές, οι πίκλες μπορούν να είναι μια γευστική και θρεπτική προσθήκη στη διατροφή μας, αρκεί να καταναλώνονται με μέτρο και να επιλέγουμε τις κατάλληλες εκδοχές τους, ανάλογα με τις ανάγκες μας.
Φωτό: unsplash.com