Γράφει η Δήμητρα Δήμου.
Η υγεία των δοντιών μας δεν εξαρτάται μόνο από το τακτικό βούρτσισμα, αλλά και από το τι τρώμε. Πολλά τρόφιμα και ποτά μπορούν να βλάψουν το σμάλτο των δοντιών και να προκαλέσουν προβλήματα, όπως τερηδόνα και ουλίτιδα. Η συσσώρευση πλάκας, ένα κολλώδες στρώμα γεμάτο βακτήρια, είναι η κύρια αιτία αυτών των προβλημάτων και συνδέεται στενά με τη διατροφή μας.
Ας δούμε ποια τρόφιμα πρέπει να αποφεύγουμε ή να καταναλώνουμε με προσοχή για να διατηρήσουμε τα δόντια μας υγιή.
Γλυκά και ζάχαρη
Η ζάχαρη είναι ο νούμερο ένα εχθρός των δοντιών μας. Τα βακτήρια που βρίσκονται στην πλάκα χρησιμοποιούν τη ζάχαρη για να παράγουν οξέα που επιτίθενται στο σμάλτο, προκαλώντας τερηδόνα. Οι καραμέλες, οι σοκολάτες και άλλα γλυκά είναι γεμάτα ζάχαρη και όσο πιο κολλώδη είναι, τόσο περισσότερο μένουν στα δόντια μας, αυξάνοντας τον κίνδυνο. Προσπαθήστε να περιορίσετε την κατανάλωση γλυκών και να προτιμάτε πιο υγιεινές επιλογές, όπως φρούτα.
Αναψυκτικά
Τα ανθρακούχα ποτά, όπως τα αναψυκτικά, περιέχουν υψηλά επίπεδα ζάχαρης και οξέων, τα οποία διαβρώνουν το σμάλτο. Τα οξέα αυτά προκαλούν μεγαλύτερη φθορά στα δόντια με κάθε γουλιά. Επίσης, τα αναψυκτικά μειώνουν την παραγωγή σάλιου, το οποίο είναι απαραίτητο για τη φυσική άμυνα των δοντιών. Αν πίνετε αναψυκτικά, αποφύγετε να βουρτσίσετε τα δόντια σας αμέσως μετά, γιατί το οξύ μπορεί να αυξήσει τη φθορά.

Λευκό ψωμί και άμυλο
Οι αμυλούχες τροφές, όπως το λευκό ψωμί, είναι επιζήμιες για τα δόντια. Όταν μασάμε ψωμί, το σάλιο διασπά τα άμυλα σε ζάχαρη, η οποία μπορεί να κολλήσει στα δόντια και να προκαλέσει τερηδόνα. Επιπλέον, τα τρόφιμα που κολλάνε, όπως το λευκό ψωμί, μένουν στις σχισμές των δοντιών και αποτελούν ιδανικό περιβάλλον για την ανάπτυξη βακτηρίων.
Πατατάκια και αλμυρά σνακ
Τα πατατάκια, αν και φαινομενικά αθώα, περιέχουν άμυλο που μετατρέπεται σε ζάχαρη στο στόμα. Το άμυλο κολλάει εύκολα στα δόντια, αυξάνοντας τον κίνδυνο τερηδόνας. Επίσης, η σκληρή υφή των πατατακίων μπορεί να τραυματίσει τα ούλα, προκαλώντας φλεγμονές.
Αλκοόλ
Το αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει ξηροστομία, καθώς μειώνει την παραγωγή σάλιου. Το σάλιο είναι απαραίτητο για την προστασία των δοντιών, καθώς βοηθά να ξεπλυθούν τα υπολείμματα τροφίμων και να εξουδετερωθούν τα οξέα που παράγονται από τα βακτήρια. Αν πίνετε αλκοόλ, προσπαθήστε να καταναλώνετε αρκετό νερό για να διατηρείτε την υγρασία στο στόμα σας.
Εσπεριδοειδή
Τα πορτοκάλια, τα λεμόνια και τα γκρέιπφρουτ είναι πλούσια σε βιταμίνη C, αλλά η υψηλή τους οξύτητα μπορεί να βλάψει το σμάλτο των δοντιών με την πάροδο του χρόνου. Η συχνή κατανάλωση χυμών από εσπεριδοειδή μπορεί να κάνει τα δόντια πιο ευαίσθητα και ευάλωτα σε φθορά. Προσπαθήστε να τα καταναλώνετε με μέτρο και να ξεπλένετε το στόμα σας με νερό μετά από την κατανάλωσή τους.

Πάγος
Το μάσημα παγωμένων κύβων μπορεί να φαίνεται διασκεδαστικό, αλλά είναι επικίνδυνο για τα δόντια σας. Το σκληρό παγάκι μπορεί να προκαλέσει σπάσιμο των δοντιών ή βλάβη στο σμάλτο. Επίσης, το μάσημα πάγου μπορεί να τραυματίσει τα ούλα σας, αυξάνοντας την πιθανότητα φλεγμονών.
Αποξηραμένα φρούτα
Αν και αποτελούν μια θρεπτική επιλογή, τα αποξηραμένα φρούτα, όπως οι σταφίδες και τα δαμάσκηνα, περιέχουν συμπυκνωμένη ζάχαρη και είναι κολλώδη. Αυτό σημαίνει ότι κολλάνε στα δόντια, επιτρέποντας στα βακτήρια να απελευθερώνουν οξέα που βλάπτουν το σμάλτο. Είναι καλύτερο να καταναλώνονται με προσοχή και να βουρτσίζετε τα δόντια σας μετά από την κατανάλωσή τους.
Για να προστατεύσουμε τα δόντια μας από τη φθορά, καλό είναι να ακολουθήσουμε αυτές τις απλές συμβουλές:

Βουρτσίστε τα δόντια σας δύο φορές την ημέρα με φθοριούχο οδοντόκρεμα.
Χρησιμοποιήστε οδοντικό νήμα καθημερινά για να αφαιρέσετε τα υπολείμματα τροφίμων.
Αποφύγετε τα τρόφιμα και τα ποτά που είναι επιβλαβή για τα δόντια, όπως τα γλυκά, τα αναψυκτικά και τα επεξεργασμένα σνακ.
Επισκέπτεστε τακτικά τον οδοντίατρο για καθαρισμό και έλεγχο.
Με μια ισορροπημένη διατροφή και σωστή φροντίδα, μπορείτε να διατηρήσετε τα δόντια σας υγιή και δυνατά για πολλά χρόνια.
Φωτό: unsplash.com