Κρέμα Vinaigrette: Πώς θα φτιάξετε το πιο διάσημο dressing στον κόσμο

Γράφει η Δήμητρα Δήμου.

Η κρέμα vinaigrette είναι ένα από τα πιο διάσημα και κλασικά dressings που χρησιμοποιούνται σε σαλάτες και άλλες συνταγές. Μιας και οι γιορτές των Χριστουγέννων είναι προ των πυλών, τι καλύτερο από ένα θεσπέσιο τραπέζι, γεμάτο λιχουδιές, αρώματα και μια υπέροχη κρέμα vinaigrette! Η βάση της είναι το μείγμα ελαίου και ξιδιού, το οποίο μπορεί να εμπλουτιστεί με διάφορα υλικά για περισσότερη γεύση και αρωματικότητα. Πάμε για μια συνταγή για να φτιάξετε μια κλασική κρέμα vinaigrette:

Υλικά:
3/4 φλιτζανιού ελαιόλαδο
1/4 φλιτζανιού ξίδι (π.χ., από κόκκινο κρασί, μηλόξιδο ή βαλσάμικο)
1 κουταλιά της σούπας μουστάρδα Dijon
1 κουταλιά της σούπας μέλι ή σιρόπι σφενδάμου (προαιρετικά, για γλυκύτητα)
1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη ή λιωμένη
Αλάτι και πιπέρι κατά προτίμηση
1 κουταλιά της σούπας χυμός λεμονιού (προαιρετικά, για επιπλέον οξύτητα)

Εκτέλεση:
Βάλτε το ξίδι, τη μουστάρδα, το μέλι (αν χρησιμοποιείτε), το σκόρδο, και τον χυμό λεμονιού σε ένα μπολ ή ένα δοχείο που κλείνει.
Χτυπήστε το μείγμα με έναν αβγοδάρτη ή κλείστε το δοχείο και ανακινήστε το καλά για να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
Ρίξτε το ελαιόλαδο αργά στο μείγμα, συνεχίζοντας να χτυπάτε ή να ανακινείτε το δοχείο. Αυτό βοηθά στο να γίνει το μείγμα πιο κρεμώδες και σταθερό.
Προσθέστε αλάτι και πιπέρι σύμφωνα με τη γεύση σας και ανακατέψτε ξανά.

Συμβουλές:
Για περισσότερη αρωματικότητα, μπορείτε να προσθέσετε ψιλοκομμένα φρέσκα μυρωδικά όπως βασιλικό, θυμάρι ή ρίγανη.
Αν θέλετε πιο απαλή υφή, μπορείτε να χτυπήσετε τα υλικά σε ένα μπλέντερ ή με ραβδομπλέντερ.

Αυτή η vinaigrette είναι ιδανική για σαλάτες με φρέσκα λαχανικά, αλλά ταιριάζει επίσης σε μαρινάδες για κρέατα ή σε φρέσκα λαχανικά στον ατμό.

Απολαύστε τη φρεσκάδα και την ισορροπία της γεύσης που προσφέρει αυτή η απλή, αλλά ευέλικτη σάλτσα!

Φωτό: unsplash.com, akispetretzikis.com, Monkey and Me Kitchen Adventures

Share This Story

Food

You May Also Like