Γράφει η Δήμητρα Δήμου.
Το ανοσοποιητικό σύστημα αποτελεί τον βασικό αμυντικό μηχανισμό του οργανισμού μας. Μια ισορροπημένη διατροφή, πλούσια σε απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, μπορεί να ενισχύσει τη λειτουργία του, βελτιώνοντας την αντοχή μας στις λοιμώξεις και επιταχύνοντας την ανάρρωσή μας. Ακολουθούν μερικά από τα πιο ωφέλιμα τρόφιμα για γερό ανοσοποιητικό:
Λιπαρά ψάρια
Τα λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός, το σκουμπρί, οι σαρδέλες και η πέστροφα, είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Αυτά υποστηρίζουν τη φυσική και επίκτητη ανοσία, ενώ καταστέλλουν τις φλεγμονές.

Εσπεριδοειδή
Φρούτα όπως το πορτοκάλι, το λεμόνι, το μανταρίνι και το γκρέιπφρουτ περιέχουν βιταμίνη C, που τονώνει την άμυνα του οργανισμού. Ωστόσο, αν λαμβάνετε φάρμακα, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας πριν καταναλώσετε γκρέιπφρουτ, καθώς μπορεί να επηρεάσει τη δράση τους.

Σκόρδο
Το σκόρδο περιέχει ενώσεις που διεγείρουν τα κύτταρα του ανοσοποιητικού, όπως τα μακροφάγα και τα φυσικά κύτταρα-φονείς (natural killer cells), συμβάλλοντας στην προστασία από ιούς και βακτήρια.
Πιπερόριζα (Τζίντζερ)
Το τζίντζερ περιέχει φαινολικές ενώσεις με αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική δράση. Βοηθά επίσης στη νευροπροστασία και ενισχύει τη βιταμίνη C, το κάλιο και το μαγνήσιο στον οργανισμό.

Κουρκουμάς
Η κουρκουμίνη, το δραστικό συστατικό του κουρκουμά, μειώνει τις φλεγμονές και καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες. Συνδυάζεται ιδανικά με μαύρο πιπέρι για καλύτερη απορρόφηση.
Μπρόκολο
Το μπρόκολο είναι πλούσιο σε βιταμίνες C, Α, και Ε, αλλά και σε θειούχες ενώσεις που ενισχύουν την παραγωγή γλουταθειόνης, η οποία ρυθμίζει την ισορροπία ανοσίας και φλεγμονής.
Πιπεριές
Οι κόκκινες πιπεριές περιέχουν σχεδόν τριπλάσια ποσότητα βιταμίνης C από τα πορτοκάλια, προσφέροντας ισχυρή αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση.

Σπανάκι
Το σπανάκι περιέχει βήτα-καροτίνη, που μετατρέπεται σε βιταμίνη Α για την καταπολέμηση λοιμώξεων. Είναι επίσης πλούσιο σε φολικό οξύ, που υποστηρίζει τις ανοσολογικές αντιδράσεις.
Γιαούρτι
Το φυσικό, λευκό γιαούρτι περιέχει προβιοτικά που βελτιώνουν την υγεία του εντέρου. Ένα ισχυρό μικροβίωμα είναι απαραίτητο για τη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού.

Ξηροί καρποί και σπόροι
Αμύγδαλα: Πλούσια σε βιταμίνη Ε και υγιεινά λιπαρά, βοηθούν το σώμα να καταπολεμήσει λοιμώξεις.
Ηλιόσποροι: Παρέχουν σελήνιο, που ενεργοποιεί και ρυθμίζει το ανοσοποιητικό, προστατεύοντας από χρόνια φλεγμονή.
Η κατανάλωση αυτών των τροφών, σε συνδυασμό με έναν υγιεινό τρόπο ζωής και επαρκή ύπνο, μπορεί να θωρακίσει τον οργανισμό σας απέναντι σε ιούς και λοιμώξεις.
Φωτό: unsplash.com