Δεκέμβριος, ο μήνας ανταλλαγής δώρων και αγάπης!

Γράφει η Εύα Καλαβρή.

Ο Δεκέμβριος είναι κατεξοχήν ο πιο γιορτινός μήνας του έτους, ο μήνας που θυμόμαστε όλους τους αγαπημένους μας ανθρώπους και ανταλλάσσουμε δώρα. Τα παιδιά περιμένουν καρτερικά τον Άη Βασίλη και οι μεγάλοι το «δώρο Χριστουγέννων» (αν ανήκουν στους τυχερούς που το λαμβάνουν ακόμα).

Δώρα επιλέγουμε και προσφέρουμε βέβαια και σε άλλες περιστάσεις, όπως σε γενέθλια, ονομαστικές εορτές, επετείους, γάμους, βαφτίσεις, κλπ. Είναι μια παράδοση τόσο παλιά όσο και το ανθρώπινο είδος, γι’ αυτό και είναι μια διαδικασία αυτονόητη. Κάποιες φορές μάλιστα μας προκαλεί και ντροπή αν τύχει και πάμε κάπου με τα λεγόμενα «άδεια χέρια»!

Γιατί δίνουμε δώρα;

Αν σκεφτούμε το «γιατί» πίσω από αυτή τη συνήθεια μπορεί να ανακαλύψουμε τα βαθύτερα αίτια, την ανάγκη που μας ωθεί στο να δωρίζουμε, ουσιαστικά την «ψυχολογία» της ανταλλαγής δώρων.

Αν εστιάσουμε στην εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων, θα συμφωνήσουμε ότι η προσφορά και ανταλλαγή δώρων κυριαρχεί αυτή την περίοδο! Τόσο πολύ που μερικές φορές μας αγχώνει κιόλας!

Για τους Χριστιανούς, η παράδοση ξεκινάει (ή συνεχίζεται) από τη γέννηση του Χριστού, του Θείου βρέφους στο οποίο οι 3 μάγοι πρόσφεραν συμβολικά δώρα: Ο χρυσός ως σύμβολο της επίγειας Βασιλείας, το λιβάνι ως σύμβολο της Θεότητας και το μύρο (που το χρησιμοποιούσαν για να μυρώνουν τους νεκρούς) ως σύμβολο του θανάτου.

Τι εκφράζουν λοιπόν τα δώρα που μοιράζετε αυτή την περίοδο στους αγαπημένους σας;

Φροντίστε να εκφράζουν εκτίμηση κι ευγνωμοσύνη, αγάπη κι αφοσίωση. Με το δώρο μας φέτος λέμε «ευχαριστώ» στη γιαγιά, στον παππού, τη νονά, το νονό, τη δασκάλα, το δάσκαλο, τη φίλη, το φίλο, τη σύζυγο, το σύζυγο και φυσικά στα παιδιά! Ενισχύουμε τις σχέσεις μας, φέρνουμε χαμόγελα στα πρόσωπα των ανθρώπων μας, δείχνουμε πόσο πολύ τους εκτιμούμε για τον ρόλο που παίζουν στη ζωή μας.

Μια κοινή παρανόηση που υπάρχει ανάμεσά μας είναι ότι όσο μεγαλύτερης αξίας είναι το δώρο τόσο περισσότερο εκφράζει την εκτίμησή μας. Γνωρίζω ανθρώπους που έχουν λάβει πολύ ακριβά δώρα κι ένιωσαν να υποτιμούνται έντονα ή αισθάνθηκαν τρομερά υποχρεωμένοι και πως με κάποιο τρόπο πρέπει οπωσδήποτε να ανταποδώσουν.

Εκτίμηση δεν εκφράζουν τα δώρα αλλά οι άνθρωποι. Και όταν οι άνθρωποι αδυνατούν να την εκφράζουν τότε ούτε τα δώρα τους την εκφράζουν.

Προσοχή λοιπόν, άλλο να δωρίζουμε και άλλο να δωροδοκούμε…

Και τι απογειώνει ένα δώρο, ανεξάρτητα από την αξία;

Η προσωπικότητά μας και η αλήθεια μας πίσω από το δώρο! Γι’ αυτό συνοδεύστε με ένα χειρόγραφο μήνυμα ή μια κάρτα που θα επιμεληθείτε προσωπικά!

You May Also Like