Ταχίνι, γιατί πρέπει να το τρώμε;

Γράφει η Δήμητρα Δήμου.

Το ταχίνι είναι μια υπερτροφή που αξίζει να εντάξουμε στη διατροφή μας. Παρασκευάζεται από αλεσμένο σουσάμι και αποτελεί ένα θρεπτικό, φυσικό προϊόν με πολλαπλά οφέλη για την υγεία. Είτε το καταναλώνουμε σκέτο, σε αλείμματα, μέσα σε σάλτσες ή γλυκές συνταγές, το ταχίνι είναι μια πηγή πολύτιμων συστατικών που ενισχύουν τον οργανισμό μας.

Πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά
Το ταχίνι είναι γεμάτο με σημαντικά θρεπτικά στοιχεία:
Πρωτεΐνες που συμβάλλουν στη μυϊκή ανάπτυξη και την ενίσχυση του οργανισμού.
Καλής ποιότητας λιπαρά (κυρίως μονοακόρεστα και πολυακόρεστα), που βοηθούν την καρδιαγγειακή υγεία.
Ασβέστιο και μαγνήσιο, που ενδυναμώνουν τα οστά και προλαμβάνουν την οστεοπόρωση.
Βιταμίνες του συμπλέγματος Β, απαραίτητες για την ενέργεια και τη σωστή λειτουργία του νευρικού συστήματος.
Αντιοξειδωτικά, όπως λιγνάνες και σελήνιο, που προστατεύουν από τις φλεγμονές και την πρόωρη γήρανση.

Φυσική πηγή ενέργειας
Χάρη στα καλά λιπαρά και τις πρωτεΐνες του, το ταχίνι αποτελεί μια εξαιρετική επιλογή για ένα δυναμωτικό πρωινό ή σνακ. Μας δίνει ενέργεια που διαρκεί, χωρίς να προκαλεί απότομες αυξομειώσεις στα επίπεδα σακχάρου, όπως συμβαίνει με άλλα επεξεργασμένα τρόφιμα.

Σύμμαχος για την καρδιαγγειακή υγεία
Τα μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά του ταχινιού βοηθούν στη μείωση της κακής χοληστερόλης (LDL) και στην αύξηση της καλής (HDL), προστατεύοντας έτσι την καρδιά και τις αρτηρίες. Επιπλέον, οι αντιοξειδωτικές του ιδιότητες καταπολεμούν τις φλεγμονές που σχετίζονται με καρδιακές παθήσεις.

Ενισχύει το ανοσοποιητικό
Το ταχίνι περιέχει ψευδάργυρο, σελήνιο και σίδηρο, τα οποία είναι βασικά στοιχεία για ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Βοηθά τον οργανισμό να καταπολεμά τις λοιμώξεις και να ανακάμπτει πιο γρήγορα από κρυολογήματα και ιώσεις.

Φιλικό προς τη χορτοφαγική διατροφή
Για όσους ακολουθούν χορτοφαγική ή vegan διατροφή, το ταχίνι είναι μια εξαιρετική εναλλακτική πηγή φυτικής πρωτεΐνης και υγιεινών λιπαρών, καλύπτοντας διατροφικές ανάγκες χωρίς την προσθήκη ζωικών προϊόντων.

Προωθεί την καλή λειτουργία του εντέρου
Οι φυτικές ίνες που περιέχει βοηθούν στη ρύθμιση της πέψης και προάγουν την υγεία του εντέρου, αποτρέποντας προβλήματα όπως η δυσκοιλιότητα.

Πώς μπορούμε να το καταναλώσουμε;
Το ταχίνι είναι ένα ιδιαίτερα ευέλικτο τρόφιμο και μπορεί να προστεθεί εύκολα στη διατροφή μας:
Ως άλειμμα σε ψωμί ή φρυγανιά, με μέλι ή κακάο.
Σε smoothies, για περισσότερη θρεπτική αξία.
Σε σαλάτες και σάλτσες, ως βάση για ντρέσινγκ.
Στη μαγειρική και στη ζαχαροπλαστική, ως εναλλακτικό συστατικό αντί για βούτυρο ή λάδι.

Το ταχίνι είναι μια φυσική τροφή γεμάτη οφέλη που αξίζει να καταναλώνουμε συστηματικά. Είτε θέλουμε να ενισχύσουμε την ενέργειά μας, να προστατεύσουμε την καρδιά μας ή να θωρακίσουμε το ανοσοποιητικό μας, το ταχίνι αποτελεί μια εξαιρετική διατροφική επιλογή που μπορεί να ενσωματωθεί εύκολα στην καθημερινότητά μας.

Φωτό: unsplash.com

Share This Story

Food

You May Also Like