Τι επικίνδυνο πίνεις μαζί με τον καφέ που βγάζει η καφετιέρα;

Γράφει η Δήμητρα Δήμου.

Ο πρωινός καφές είναι ιεροτελεστία για εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Όμως, έχεις σκεφτεί ποτέ τι άλλο μπορεί να περιέχει το ρόφημά σου εκτός από καφέ και νερό; Αν χρησιμοποιείς καφετιέρα, ενδέχεται να πίνεις και κάτι… λιγότερο ευχάριστο.

Μούχλα και βακτήρια
Η καφετιέρα είναι ένα ιδανικό περιβάλλον για την ανάπτυξη μικροοργανισμών. Η υγρασία και τα υπολείμματα καφέ μπορούν να οδηγήσουν σε συγκέντρωση βακτηρίων και μούχλας, ειδικά αν δεν καθαρίζεται σωστά και τακτικά.

Υπολείμματα καθαριστικών
Αν χρησιμοποιείς απορρυπαντικά ή ξίδι για τον καθαρισμό της μηχανής, τυχόν κατάλοιπα μπορεί να περάσουν στον καφέ σου, αν δεν έχει γίνει καλό ξέβγαλμα. Αυτές οι ουσίες μπορεί να αλλοιώσουν τη γεύση αλλά και να είναι επικίνδυνες σε μεγάλες ποσότητες.

Βαρέα μέταλλα
Ορισμένες καφετιέρες, ειδικά παλιότερα μοντέλα ή φθηνές κατασκευές, μπορεί να απελευθερώνουν ίχνη βαρέων μετάλλων, όπως μόλυβδο ή νικέλιο, τα οποία με την πάροδο του χρόνου μπορούν να συσσωρευτούν στον οργανισμό και να προκαλέσουν προβλήματα υγείας.

Μικροπλαστικά
Αν η καφετιέρα σου περιέχει πλαστικά εξαρτήματα που έρχονται σε επαφή με ζεστό νερό, είναι πιθανό να εκλύονται μικροπλαστικά και χημικές ουσίες όπως η BPA, που έχουν συνδεθεί με ορμονικές διαταραχές.

Πώς να προστατευτείς;
Καθαρίζεις τακτικά την καφετιέρα με φυσικά μέσα, όπως λεμόνι ή μαγειρική σόδα.

Χρησιμοποιείς φίλτρο νερού για να μειώσεις τα βαρέα μέταλλα και τις ακαθαρσίες.

Επιλέγεις καφετιέρες από ανοξείδωτο ατσάλι ή γυαλί αντί για πλαστικές.

Ξεβγάζεις καλά μετά τον καθαρισμό για να αποφεύγεις υπολείμματα απορρυπαντικών.

Ο καφές μπορεί να είναι απόλαυση, αρκεί να ξέρεις τι πραγματικά πίνεις!

Φωτό: Unsplash.com

Share This Story

Health

You May Also Like