Γράφει η Δήμητρα Δήμου.
Το αρνί γιουβέτσι με κριθαράκι είναι ένα από τα πιο αγαπημένα και παραδοσιακά πιάτα της ελληνικής κουζίνας, που συχνά κοσμεί το κυριακάτικο τραπέζι. Συνδυάζει τρυφερά κομμάτια αρνιού με κριθαράκι, μαγειρεμένα σε πλούσια σάλτσα ντομάτας και αρωματικά μπαχαρικά, δημιουργώντας ένα γεύμα γεμάτο γεύση και θαλπωρή. Η προετοιμασία του απαιτεί μεράκι και χρόνο, αλλά το αποτέλεσμα ανταμείβει με το παραπάνω, προσφέροντας μια μοναδική γαστρονομική εμπειρία που ενώνει οικογένεια και φίλους γύρω από το τραπέζι.
Υλικά
1 κιλό αρνί
2 κρεμμύδια, κομμένα σε φέτες
1 κ. σ. ψιλοκομμένη ρίγανη ή 1 κ. γλ. αποξηραμένη
1/2 κ. γλ. κανέλα τριμμένη
2 ξυλάκια κανέλας, σπασμένα στη μέση
2 κ. σ. ελαιόλαδο
400 γρ. σάλτσα με ψιλοκομμένες ντομάτες
1,2 λίτρα ζεστό ζωμό κοτόπουλου ή λαχανικών
400 γρ. κριθαράκι
Φρεσκοτριμμένη παρμεζάνα, για το σερβίρισμα

Εκτέλεση
Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
Κόψτε το αρνί σε κομμάτια και απλώστε το στη βάση ενός μεγάλου, φαρδιού σκεύους. Προσθέστε τα κρεμμύδια, τη ρίγανη, τα ξυλάκια κανέλας, την αλεσμένη κανέλα και το ελαιόλαδο και ανακατέψτε καλά.

Ψήστε, χωρίς κάλυμμα, για 45 λεπτά, ανακατεύοντας στα μισά του χρόνου ψησίματος.
Περιχύστε με τις ψιλοκομμένες ντομάτες και το ζωμό, σκεπάστε καλά και ψήστε για 1-1/2 ώρα, μέχρι το αρνί να είναι πολύ μαλακό.
Αφαιρέστε τα ξυλάκια κανέλας και προσθέστε το κριθαράκι.
Σκεπάστε ξανά και μαγειρέψτε για άλλα 20 λεπτά, ανακατεύοντας ανά διαστήματα. Το κριθαράκι θα πρέπει να έχει μαγειρευτεί και η σάλτσα να έχει πήξει.
Πασπαλίστε με τριμμένη παρμεζάνα και σερβίρετε με τραγανό ψωμί.

Φωτό: Argiro.gr, Gastronomos.gr, vipnews.gr