Γράφει η Δήμητρα Δήμου.
Είναι εύκολο να πιστέψουμε ότι οι πιο «ύποπτες» περιοχές για μικρόβια στην κουζίνα είναι ο νεροχύτης ή οι σανίδες κοπής. Ωστόσο, μια πρόσφατη μελέτη ανέδειξε έναν λιγότερο προφανή ένοχο: τα δοχεία μπαχαρικών.
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of Food Protection, μια ομάδα επιστημόνων, με επικεφαλής τον καθηγητή Donald Schaffner από το Πανεπιστήμιο Rutgers, εξέτασε την πιθανότητα επιμολύνσεων σε διάφορες επιφάνειες της κουζίνας κατά την προετοιμασία φαγητού. Το εύρημα που ξεχώρισε ήταν ότι σχεδόν το 50% των δοχείων μπαχαρικών φέρουν ίχνη μικροβίων.

Πώς έγινε η μελέτη:
371 συμμετέχοντες κλήθηκαν να ετοιμάσουν ένα γεύμα με μπιφτέκια γαλοπούλας και σαλάτα. Το κρέας περιείχε ένα ακίνδυνο για τον άνθρωπο βακτήριο, τον βακτηριοφάγο MS2, το οποίο χρησιμοποιήθηκε για να μελετηθεί η διασταυρούμενη μόλυνση στις επιφάνειες της κουζίνας.
Μετά την προετοιμασία, οι ερευνητές έλαβαν δείγματα από πάγκους, σανίδες κοπής, λαβές βρύσης και άλλα αντικείμενα. Το 48% των δοχείων μπαχαρικών εμφάνιζε ίχνη του βακτηριοφάγου, ποσοστό σαφώς υψηλότερο από τις υπόλοιπες επιφάνειες.

Γιατί συμβαίνει αυτό;
Τα δοχεία μπαχαρικών συχνά παραμελούνται κατά τον καθαρισμό, παρόλο που αγγίζονται με «μολυσμένα» χέρια στη διάρκεια του μαγειρέματος. Όπως δήλωσε ο Schaffner, «Οι περισσότερες έρευνες εστιάζουν σε προφανείς περιοχές όπως οι πάγκοι ή οι σανίδες κοπής, αφήνοντας τα δοχεία μπαχαρικών εκτός ελέγχου. Αυτή η μελέτη υπογραμμίζει την ανάγκη για πιο ολοκληρωμένη προσέγγιση στην καθαριότητα της κουζίνας».
Τι πρέπει να κάνετε:
Καθαρίζετε όλα τα δοχεία μπαχαρικών μετά τη χρήση, ειδικά αν αγγίζετε ωμό κρέας.
Χρησιμοποιείτε χαρτοπετσέτες ή μαντηλάκια απολύμανσης για επιφάνειες που παραμελούνται.
Πλένετε τα χέρια σας σχολαστικά πριν και μετά το χειρισμό οποιουδήποτε τροφίμου.

Φωτό: unsplash.com