Γιατί να βάλετε περισσότερη κάππαρη στη διατροφή σας φέτος το καλοκαίρι

Γράφει η Δήμητρα Δήμου.

Στα νησιά το καλοκαίρι, η χωριάτικη σαλάτα χωρίς κάππαρη φαίνεται μισή και η ελληνική κουζίνα την εκτιμά για το ξεχωριστό άρωμα και τη γεύση της. Πέρα από την ιδιαίτερη γεύση της, η κάππαρη τουρσί προσφέρει σημαντικά οφέλη. Το καλοκαίρι στα νησιά είναι η ιδανική περίοδος για να την εντάξετε στα πιάτα σας, καθώς η κάππαρη θυμίζει Κυκλάδες, Αιγαίο και Μεσόγειο. Προσθέστε την λοιπόν στα φαγητά και τις σαλάτες σας για πέντε βασικούς λόγους.

Καταπολεμά τη φλεγμονή
Η κάππαρη είναι πλούσια σε κερκετίνη, μια φυτική ένωση με ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Είναι η πιο πλούσια γνωστή φυσική πηγή κερκετίνης, ενός φλαβονοειδούς που καταναλώνεται ευρέως. Η κερκετίνη συμβάλλει στην προστασία από καρδιακές παθήσεις και καρκίνο, ενώ μπορεί να σταθεροποιεί τα κύτταρα που απελευθερώνουν ισταμίνη, παρέχοντας αντιφλεγμονώδη και αντιισταμινική δράση.

Προστατεύει από καρδιακές παθήσεις και καρκίνο
Η κάππαρη είναι γεμάτη αντιοξειδωτικά και στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης μεσογειακής διατροφής, μπορεί να ωφελήσει την καρδιά και τη συνολική υγεία. Έρευνες δείχνουν ότι το εκχύλισμα κάππαρης μπορεί να αποτρέπει τον σχηματισμό ορισμένων υποπροϊόντων της πέψης του κρέατος που συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου και καρδιακών παθήσεων. Αυτή η ευεργετική δράση παρατηρείται ακόμα και με τις μικρές ποσότητες που χρησιμοποιούνται για να αρωματίσουν το φαγητό.

Ενισχύει την υγεία των οστών
Περιέχει ασβέστιο, μαγνήσιο, σίδηρο και βιταμίνη Κ, όλα θρεπτικά συστατικά απαραίτητα για γερά οστά.

Προλαμβάνει τους θρόμβους αίματος
Η ρουτίνη, ένα άλλο ισχυρό αντιοξειδωτικό που βρίσκεται στην κάππαρη, βοηθά στην κυκλοφορία του αίματος και συμβάλλει στην πρόληψη των θρόμβων, ενώ μπορεί να μειώσει την κακή χοληστερόλη.

Βοηθά στη δυσκοιλιότητα
Η κάππαρη περιέχει φυτικές ίνες, οι οποίες είναι κλειδί για την πρόληψη της δυσκοιλιότητας. Ακόμη και μια μικρή ποσότητα κάππαρης πάνω από τα αυγά ή τη σαλάτα μπορεί να προσθέσει περισσότερες φυτικές ίνες στη διατροφή σας, βοηθώντας σημαντικά στη δυσκοιλιότητα.

Αυτό το καλοκαίρι, λοιπόν, μην ξεχάσετε να προσθέσετε κάππαρη στα πιάτα σας και να την απολαμβάνετε καθημερινά σε νησιώτικο φόντο.

Φωτό: unsplash.com

Share This Story

Health

You May Also Like