Γράφει η Δήμητρα Δήμου.
Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει το γεγονός πως η νέα γενιά βρίσκεται διαρκώς online, μια γενιά που μπορεί να είναι η πιο ψηφιακά ενημερωμένη στον πλανήτη, αλλά αυτό δεν τους καθιστά απρόσβλητους από το να πιστεύουν- και να διαδίδουν- ψευδείς πληροφορίες στο διαδίκτυο. Αυτό το επιβεβαιώνει και η Beth Goldberg, στέλεχος της Google, αναφέροντας μια πρόσφατη μελέτη που υποστηρίζεται από τον τεράστιο αυτό κολοσσό σχετικά με τις εξηγήσεις για την ευαισθησία των νέων στην παραπληροφόρηση.
Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε «υπερφόρτωση πληροφοριών», όπου ο τεράστιος όγκος των διαθέσιμων πληροφοριών μπορεί να καταστήσει δυσκολότερη τη διάκριση του γεγονότος από τη μυθοπλασία, προσθέτει. Η Goldberg, επικεφαλής έρευνας και ανάπτυξης στο Jigsaw, μια μονάδα της Google που δημιουργήθηκε το 2010 για να μελετήσει και να παρακολουθεί την ηλεκτρονική κατάχρηση, παρενόχληση και παραπληροφόρηση, αναφέρει χαρακτηριστικά πως περισσότερα από τα μισά μέλη της γενιάς λαμβάνουν τα περισσότερα νέα τους απευθείας από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και οι νεότερες γενιές είναι πολύ πιο πιθανό να πιστέψουν τους διαδικτυακούς παράγοντες επιρροής έναντι άλλων πηγών πληροφόρησης.
Αξίζει να σημειωθεί πως η αυξανόμενη διάδοση λανθασμένων πληροφοριών στο διαδίκτυο ανησυχεί ιδιαίτερα, κυρίως ως απειλή για τη δημοκρατία και τη δημόσια υγεία. Το συγκεκριμένο ζήτημα αναμένεται να επιδεινωθεί, καθώς η τεχνολογία της τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσε να καταστήσει ευκολότερη τη δημιουργία και τη διάδοση fake news.
Όμως το πρόβλημα λύνεται, λένε η Goldberg και άλλοι εμπειρογνώμονες. Μπορεί να απαιτήσει την ανάληψη δέσμευσης από διάφορες πλευρές, από μονάδες όπως η Jigsaw – η οποία αναπτύσσει εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης με στόχο να βοηθήσει στον εντοπισμό παραποιημένων και «βαθιά ψεύτικων» εικόνων – και τη μητρική της εταιρεία Google μέχρι τις παγκόσμιες κυβερνήσεις και μεμονωμένους χρήστες του διαδικτύου όπως εμείς.