Γράφει η Δήμητρα Δήμου.
Η ελληνική φύση κρύβει αμέτρητους διατροφικούς θησαυρούς και το σταμναγκάθι είναι ένας από τους πιο ξεχωριστούς. Αυτό το άγριο, πικρόχορτο από την Κρήτη, με την έντονη γεύση και τη μοναδική διατροφική αξία, έχει κερδίσει επάξια τον τίτλο του ελληνικού “superfood”. Αν δεν το έχετε εντάξει ακόμη στο τραπέζι σας, είναι καιρός να το σκεφτείτε σοβαρά! Ας δούμε γιατί.
Τι είναι το σταμναγκάθι;
Το σταμναγκάθι (Cichorium spinosum) είναι ένα άγριο χόρτο που φύεται κυρίως στην Κρήτη και σε μερικά ακόμα νησιά του Αιγαίου. Το όνομά του προέρχεται από τη λέξη «στάμνα» και το «αγκάθι», αφού συχνά το συναντούμε κοντά σε πηγές και είναι ελαφρώς αγκαθωτό. Στην Κρητική διατροφή έχει σημαντική θέση εδώ και αιώνες, τόσο ως τροφή όσο και για τις φαρμακευτικές του ιδιότητες.
Τα μοναδικά οφέλη του σταμναγκαθιού
Ισχυρή αντιοξειδωτική δράση
Το σταμναγκάθι είναι πλούσιο σε πολυφαινόλες και βιταμίνη C, ουσίες που καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες και προστατεύουν τα κύτταρα από τη φθορά. Αυτό το καθιστά σύμμαχο στην πρόληψη χρόνιων ασθενειών και στην αντιγήρανση.
Ενίσχυση του ανοσοποιητικού
Χάρη στα θρεπτικά του συστατικά, όπως οι βιταμίνες Α και Ε, το σταμναγκάθι συμβάλλει στην ενίσχυση της άμυνας του οργανισμού, κάνοντάς το ιδανικό για κάθε εποχή.

Φυσική αποτοξίνωση
Το σταμναγκάθι υποστηρίζει την καλή λειτουργία του ήπατος και βοηθά στην αποτοξίνωση του οργανισμού, προάγοντας την αποβολή τοξινών με φυσικό τρόπο.
Βοηθά στη διαχείριση του βάρους
Λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε φυτικές ίνες και της χαμηλής του θερμιδικής αξίας, το σταμναγκάθι προσφέρει αίσθημα κορεσμού χωρίς να επιβαρύνει το θερμιδικό ισοζύγιο — ιδανικό για όσους προσέχουν τη διατροφή τους.
Ρύθμιση χοληστερίνης και σακχάρου
Μελέτες έχουν δείξει ότι το σταμναγκάθι μπορεί να συμβάλει στη μείωση της “κακής” LDL χοληστερίνης και στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

Πώς να το απολαύσετε
Ωμό σε σαλάτες: Με λίγο ελαιόλαδο και λεμόνι, για να διατηρηθούν όλα τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά.
Ζεματιστό: Ελαφρώς βρασμένο και σερβιρισμένο με λάδι και ξύδι ή λεμόνι.
Με κρέας ή θαλασσινά: Παραδοσιακές κρητικές συνταγές το συνδυάζουν υπέροχα με αρνί ή χταπόδι.
Σε πίτες ή ομελέτες: Για ένα πιο μοντέρνο twist, προσθέστε το σε χορτόπιτες ή πλούσιες ανοιξιάτικες ομελέτες.
Το σταμναγκάθι δεν είναι απλά ένα ακόμα χόρτο – είναι ένα διατροφικό “διαμάντι” που αξίζει να έχει θέση στο εβδομαδιαίο σας μενού. Με υπέροχη γεύση και πλούσια οφέλη για την υγεία, το superfood της Κρήτης μας θυμίζει πως η παράδοση και η ευεξία μπορούν να πάνε χέρι-χέρι στο πιάτο μας.

Φωτό: Health Magazino, MedNutrition, myDiatrofi, Gastronomos