Γράφει η Δήμητρα Δήμου.
«Η καλύτερη προσέγγιση για την υγεία είναι η αποφυγή του αλκοόλ στο μέγιστο δυνατό βαθμό», επισημαίνει ο Dr. Στέφανος Παπαδόπουλος, Έλληνας γαστρεντερολόγος, ο οποίος εξηγεί ότι το αλκοόλ, σε οποιαδήποτε μορφή, επιβαρύνει το σώμα μας. Ωστόσο, εάν επιλέξετε να καταναλώσετε αλκοόλ, υπάρχει μια επιλογή που φαίνεται να είναι λιγότερο επιβαρυντική για τον οργανισμό μας: η τεκίλα.
Η τεκίλα, ειδικά όταν παρασκευάζεται από 100% αγαύη, έχει ορισμένα χαρακτηριστικά που την καθιστούν καλύτερη επιλογή από άλλα ποτά. Προέρχεται από το φυτό μπλε αγαύη, ένα φυσικό συστατικό με χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και υδατάνθρακες, χωρίς γλουτένη, και περιέχει πρεβιοτικά που μπορούν να βοηθήσουν στην υποστήριξη της εντερικής υγείας. Αυτά τα πρεβιοτικά προσφέρουν θρεπτικά στοιχεία για τα καλά βακτήρια του εντέρου, ενισχύοντας έτσι την ισορροπία του μικροβιώματος.

Επιπλέον, η τεκίλα έχει μικρότερη επίδραση στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σε σύγκριση με άλλα αλκοολούχα ποτά. Ο Dr. Παπαδόπουλος αναφέρει ότι το αλκοόλ διασπάται στον οργανισμό και μετατρέπεται σε τοξίνες, όπως η ακεταλδεΰδη, η οποία μπορεί να βλάψει τα κύτταρα και το DNA. Ωστόσο, η τεκίλα μεταβολίζεται με βραδύτερο ρυθμό από άλλα αλκοολούχα ποτά, κάτι που μπορεί να εξηγήσει γιατί αρκετοί αναφέρουν ότι βιώνουν λιγότερο σοβαρά hangover.

Προσοχή όμως: τα οφέλη ισχύουν μόνο για την καθαρή τεκίλα που είναι παρασκευασμένη από 100% αγαύη και καταναλώνεται χωρίς πρόσθετα, όπως ζαχαρούχα ποτά ή αναψυκτικά. Αν τη συνδυάσετε με γλυκά mixers, χάνεται κάθε πιθανό πλεονέκτημα της τεκίλας ως «υγιεινότερη» επιλογή στο αλκοόλ.
Φωτό: unsplash.com