Κι όμως, αυτό το λαχανικό δεν είναι τόσο θρεπτικό όσο νομίζατε!

Γράφει η Δήμητρα Δήμου.

Ακούμε συνεχώς ότι πρέπει να τρώμε περισσότερα λαχανικά — και σωστά. Τα λαχανικά είναι πλούσια σε βιταμίνες, φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά και γενικά αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι μιας υγιεινής διατροφής. Όμως, δεν είναι όλα τα λαχανικά εξίσου θρεπτικά. Μερικά έχουν γίνει διάσημα κυρίως λόγω παράδοσης ή παρεξήγησης, παρά λόγω πραγματικής διατροφικής αξίας.

Ο “ένοχος”; Το μαρούλι iceberg.
Ναι, αυτό το τραγανό, δροσερό, σχεδόν πάντα παρόν σε σαλάτες και σάντουιτς μαρούλι, δεν είναι όσο θρεπτικό νομίζουμε. Παρότι δεν είναι κακό για την υγεία, απλά… δεν προσφέρει και πολλά.

Γιατί το μαρούλι iceberg δεν εντυπωσιάζει διατροφικά;
Πολύ νερό, λίγα θρεπτικά συστατικά
Το μαρούλι iceberg αποτελείται κατά περίπου 95% από νερό. Αν και η ενυδάτωση είναι σημαντική, δεν μπορεί να συγκριθεί με άλλες πράσινες σαλάτες όταν μιλάμε για βιταμίνες και μέταλλα.

Ελάχιστες φυτικές ίνες
Σε σύγκριση με άλλα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, το iceberg περιέχει μικρότερη ποσότητα φυτικών ινών – που σημαίνει ότι δεν βοηθά ιδιαίτερα στη χώνευση ή στην αίσθηση κορεσμού.

Χαμηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες
Έχει πολύ μικρότερη ποσότητα βιταμίνης Κ, Α και C σε σχέση με το σπανάκι, το ρόκα ή το μαρούλι ρομάνα. Επίσης, προσφέρει σχεδόν καθόλου σίδηρο ή ασβέστιο.

Τι μπορώ να φάω αντί για αυτό;
Αν θέλεις περισσότερη θρεπτική αξία από τη σαλάτα σου, δοκίμασε να αντικαταστήσεις ή να συνδυάσεις το iceberg με:

Σπανάκι – πλούσιο σε σίδηρο, βιταμίνη C και αντιοξειδωτικά.

Ρόκα – προσφέρει βιταμίνη Κ και έντονη γεύση.

Κale (λάχανο) – αντέχει στο μαγείρεμα και είναι γεμάτο με βιταμίνη Α, Κ και ασβέστιο.

Μαρούλι ρομάνα – πιο θρεπτικό και με ωραία υφή.

Λόλα (κόκκινη ή πράσινη) – ελαφρύ, αλλά πιο πλούσιο σε βιταμίνες από το iceberg.

Μην το “ξεγράφεις” τελείως!
Το μαρούλι iceberg δεν είναι ανθυγιεινό – είναι απλά πιο φτωχό σε θρεπτικά συστατικά. Αν σου αρέσει η υφή και η δροσιά του, κράτησέ το στο πιάτο σου! Απλώς φρόντισε να το εμπλουτίσεις με άλλα πιο θρεπτικά υλικά.
Όταν πρόκειται για διατροφή, η ποιότητα μετράει περισσότερο από την ποσότητα. Το να επιλέγουμε έξυπνα τα λαχανικά που βάζουμε στο πιάτο μας μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά. Μην ξεγελιέσαι από την “πράσινη” εμφάνιση – μερικές φορές, το πιο γνωστό δεν είναι και το πιο ωφέλιμο.

Φωτό: Unsplash.com

Share This Story

Food

You May Also Like