Κι όμως! Το καθημερινό κομμάτι κέικ επηρεάζει την υγεία της καρδιάς

Γράφει η Δήμητρα Δήμου.

Όσο απίστευτο κι αν μας φαίνεται, επιστήμονες παρατήρησαν πως έπειτα από μόλις τρεις εβδομάδες καθημερινής κατανάλωσης όχι μόνο κέικ αλλά και κρουασάν, μπισκότα και άλλα τρόφιμα πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά, μπορούν να επηρεάσουν την υγεία της καρδιάς, ανάλογα με τα συστατικά και την ποσότητα που καταναλώνεται. Οι παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν την καρδιακή υγεία, σύμφωνα με μελέτες, είναι οι εξής:

Περιεκτικότητα σε ζάχαρη: Τα περισσότερα κέικ περιέχουν υψηλές ποσότητες ζάχαρης, η οποία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων αν καταναλώνεται σε υπερβολική ποσότητα. Η υπερβολική ζάχαρη μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση βάρους, αντίσταση στην ινσουλίνη και αυξημένα επίπεδα τριγλυκεριδίων, τα οποία συνδέονται με αυξημένο καρδιακό κίνδυνο.

Κορεσμένα και τρανς λιπαρά: Πολλά κέικ περιέχουν βούτυρο, μαργαρίνη ή άλλα κορεσμένα και τρανς λιπαρά. Αυτά τα λιπαρά μπορούν να αυξήσουν τα επίπεδα της LDL (κακής) χοληστερόλης στο αίμα, αυξάνοντας τον κίνδυνο αθηροσκλήρωσης και καρδιακών προβλημάτων.

Θερμιδική πρόσληψη: Η καθημερινή κατανάλωση ενός κομματιού κέικ μπορεί να οδηγήσει σε υπερβολική πρόσληψη θερμίδων, γεγονός που μπορεί να συμβάλλει στην αύξηση του σωματικού βάρους και την παχυσαρκία. Η παχυσαρκία είναι σημαντικός παράγοντας κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα.

Αλάτι: Αν και τα κέικ δεν είναι συνήθως υψηλά σε αλάτι, ορισμένα εμπορικά προϊόντα μπορεί να περιέχουν αλάτι για τη βελτίωση της γεύσης. Η υπερβολική κατανάλωση αλατιού μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση, επιβαρύνοντας την καρδιά.

Φυτικές ίνες και θρεπτικά συστατικά: Τα περισσότερα κέικ δεν περιέχουν επαρκείς ποσότητες φυτικών ινών και άλλων θρεπτικών συστατικών που είναι σημαντικά για την καρδιακή υγεία. Αυτό σημαίνει ότι αν καταναλώνετε κέικ καθημερινά, μπορεί να παραμελήσετε πιο υγιεινές τροφές που υποστηρίζουν την καρδιακή λειτουργία, όπως τα φρούτα, τα λαχανικά και οι ολικές τροφές.

Η περιστασιακή κατανάλωση κέικ και άλλων τροφίμων πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά, δεν είναι απαραίτητα επικίνδυνη για την καρδιά, αλλά η καθημερινή κατανάλωση μπορεί να συμβάλλει στην αύξηση του καρδιαγγειακού κινδύνου, ειδικά αν περιέχουν υψηλές ποσότητες ζάχαρης, κορεσμένων λιπαρών και θερμίδων. Η ισορροπία είναι το κλειδί για τη διατήρηση μιας υγιούς καρδιάς.

Φωτό: unsplash.com

Share This Story

Health

You May Also Like