Γράφει η Δήμητρα Δήμου.
Ένα εξαιρετικό και πολύ ενδιαφέρον άρθρο διάβασα χθες και πραγματικά με έκανε να απορήσω εάν διαβάζω βιβλίο επιστημονικής φαντασίας ή είναι πραγματικότητα… Όπως αναφέρει το άρθρο στο capitalhealth, τον περασμένο Ιούνιο, οι Αμερικανικές Αρχές ενέκριναν τη διάθεση για κατανάλωση μιας μερίδας φιλέτου κοτόπουλου που παρασκευάστηκε σε εργαστήριο χωρίς τη θανάτωση κόκορα.
Τα φιλέτα παρήχθησαν με κυτταροκαλλιέργεια σε ειδικά εργαστήρια, χρησιμοποιώντας κύτταρα από κοτόπουλα και αυτή η διαδικασία επιτρέπει στον καταναλωτή να απολαμβάνει το φαγητό χωρίς την ανάγκη θυσίας ζώου για την παραγωγή του.
Ο Αναπληρωτής Καθηγητής Παθολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Πρόεδρος ΔΣ του ΓΝΑ “Η ΕΛΠΙΣ”, κ. Παναγιώτης Χαλβατσιώτης, εξηγεί τη διαδικασία παρασκευής του κρέατος από κυτταροκαλλιέργεια και αναλύει τα οφέλη αυτής της μεθόδου.
Στην αρχή, τα κύτταρα καλλιεργούνται εντός ειδικών συσκευών για τουλάχιστον δύο εβδομάδες, σε περιβάλλον εμπλουτισμένο με θρεπτικά συστατικά και αυξητικούς παράγοντες. Στόχος είναι η πολλαπλασιασμός και η διαφοροποίηση των κυττάρων για να μοιάσουν με αυτά του φιλέτου κοτόπουλου. Η κυτταρική μάζα εξελίσσεται σε ιστό, χωρίς την παρουσία λίπους, κόκαλων, δέρματος και τριχών.
Ο κ. Χαλβατσιώτης επισημαίνει ότι αυτή η προσέγγιση μπορεί να είναι οικονομικά αποδοτικότερη σε σχέση με την εκτροφή κοτόπουλου σε πτηνοτροφεία. Επιπλέον, επισημαίνει τα οικολογικά οφέλη της κυτταροκαλλιέργειας, αναφέροντας την μείωση των εκπομπών αερίων και τη συνεισφορά στην αντιμετώπιση της παγκόσμιας έλλειψης τροφής. Επίσης, επισημαίνει ότι η κυτταροκαλλιέργεια μπορεί να αντικαταστήσει τις παραδοσιακές μονάδες ζωικής παραγωγής.
Στη συνέχεια, εξηγεί ότι το κρέας από κυτταροκαλλιέργεια δεν περιέχει λίπος, κόκαλα, δέρμα και τρίχες. Συνεπώς, είναι πιο καθαρό και μπορεί να θεωρηθεί ως εναλλακτική λύση για όσους ανησυχούν για την υγεία τους. Επίσης, επισημαίνει ότι η παραγωγή κρέατος από κυτταροκαλλιέργειες μπορεί να είναι πιο βιώσιμη για το περιβάλλον.
Τέλος, αναφέρει ότι ορισμένα εστιατόρια στις ΗΠΑ και τη Σιγκαπούρη ήδη σερβίρουν φαγητά με κρέας από κυτταροκαλλιέργειες, ενώ θρησκευτικοί ηγέτες έχουν δώσει την έγκρισή τους για τη χρήση αυτού του κρέατος σε διατροφικά πρότυπα, όπως το Kosher και το Halal. Επίσης, υπογραμμίζει ότι, παρότι η τρέχουσα τιμή είναι υψηλή, με τη μαζική παραγωγή αναμένεται να μειωθεί σημαντικά.
Φωτό: Julia Koblitz, Jose Ignasio Pompe, Eiliv Aceroon, Trnava University (unsplash.com)