Λεμονάτο κοτόπουλο με πατάτες και γλυκοπατάτες στο φούρνο

Γράφει η Δήμητρα Δήμου.

Το λεμονάτο κοτόπουλο με πατάτες και γλυκοπατάτες στο φούρνο είναι μια απολαυστική και θρεπτική συνταγή, ιδανική για το οικογενειακό τραπέζι! Ζουμερά κομμάτια κοτόπουλου μαγειρεύονται με ένα αρωματικό μείγμα από φρέσκο χυμό λεμονιού, σκόρδο, ρίγανη και ελαιόλαδο, δημιουργώντας μια πλούσια σάλτσα που δένει υπέροχα με τις τραγανές πατάτες και τις καραμελωμένες γλυκοπατάτες.

Ψήνεται στον φούρνο μέχρι να αποκτήσει χρυσαφένια κρούστα και να γεμίσει η κουζίνα με ακαταμάχητα αρώματα! Σερβίρεται ζεστό, συνοδευόμενο με μια δροσερή σαλάτα και είναι μια ισορροπημένη επιλογή που ικανοποιεί κάθε γευστική απαίτηση.

Υλικά
1 ολόκληρο κοτόπουλο κομμένο στα 6 ή στα 8 (προαιρετικά)
5 πατάτες, κομμένες σε μεγάλο καρέ
3 γλυκοπατάτες, κομμένες σε μεγάλο καρέ
1 κρεμμύδι, σε ροδέλες

Για τη μαρινάδα:
4 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
Το χυμό από 3- 4 λεμόνια
3/4 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
1 κ. σ. αποξηραμένη ρίγανη
1 κ. γλ. ζωμό λαχανικών σε σκόνη ή πάστα (προαιρετικά)
Αλάτι και πιπέρι κατά βούληση
3/4 φλ. τσαγιού νερό

Εκτέλεση
Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα.
Τοποθετήστε το κοτόπουλο, τις πατάτες και τις γλυκοπατάτες σε ένα μεγάλο ταψί.
Σκορπίστε τα κρεμμύδια σε φέτες πάνω από τα κομμάτια του κοτόπουλου.
Σε ένα μπολ ανακατέψτε όλα τα υλικά της μαρινάδας. Χτυπήστε καλά για να ενσωματωθούν και περιχύστε ομοιόμορφα το κοτόπουλο και τα λαχανικά.
Γαρνίρετε με ελαιόλαδο και πασπαλίστε ελαφρά με περισσότερο αλάτι και ρίγανη.
Καλύψτε το ταψί με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο και ψήστε για περίπου 1 1/2 ώρα.
Αφαιρέστε τα καλύμματα, περιχύστε όλα τα υλικά με τους χυμούς και συνεχίστε το ψήσιμο μέχρι το κοτόπουλο και οι πατάτες να αποκτήσουν χρυσαφί χρώμα.

Φωτό: unsplash.com

Share This Story

Food

You May Also Like