Γράφει η Εύα Καλαβρή.
Οι χειμερινές εκπτώσεις έχουν ξεκινήσει και όλοι μας ψάχνουμε την ευκαιρία να ψωνίσουμε κάτι που έχουμε βάλει στο μάτι από καιρό ή κάποια πράγματα που χρειαζόμαστε κι επωφελούμαστε αυτή την περίοδο χαμηλότερων τιμών.
Για να αποφύγετε να παρασυρθείτε από τον ενθουσιασμό και τη φόρα προς τα καταστήματα, με πιθανό αποτέλεσμα να καταλήξετε με περιττά πράγματα που θα μείνουν στην ντουλάπα σας ή θα γεμίσουν το σπίτι σας, αφιερώστε λίγο χρόνο να σκεφτείτε τι ακριβώς θέλετε και γιατί…
Για να βοηθήσουμε, σας έχουμε μια λίστα ερωτήσεων που μπορείτε να κάνετε στον εαυτό σας, πριν τις αγορές σας στις φετινές χειμερινές εκπτώσεις.
1. Έχετε κάνει την έρευνά σας;
Η προετοιμασία και η έρευνα εκ των προτέρων, μας βοηθάει να εντοπίσουμε τις πραγματικές μας ανάγκες αλλά και την καλύτερη προσφορά εκεί έξω! Η εποχή μας χαρακτηρίζεται από το διαδίκτυο και τα social media κι έτσι τα περισσότερα καταστήματα «αποκαλύπτουν» νωρίτερα τι σχεδιάζουν να κάνουν στις εκπτώσεις, βοηθώντας τους πελάτες να παρακολουθούν και να αποφασίζουν.
2. Μήπως έχετε ήδη αυτό το αντικείμενο ή κάτι παρόμοιο;
Αν πρόκειται για ρούχο, π.χ., μήπως έχετε κάτι αντίστοιχο στην γκαρνταρόμπα σας που να εξυπηρετεί τον ίδιο ακριβώς σκοπό; Ακόμη κι έχετε, σκοπεύετε να ξεφορτωθείτε το παλιό και να το αντικαταστήσετε με νέο; Μήπως απλώς αγοράζετε παρόμοια πράγματα από συνήθεια;
3. Θα «παλιώσει» γρήγορα;
Στις εκπτώσεις, υπάρχει μία τάση να βγάζουμε διάφορα απωθημένα. Όχι, ότι αυτό είναι απαραίτητα κακό, αρκεί να μην το μετανιώσουμε εμείς και η τσέπη μας.
Μπορείτε να δείτε αυτή την περίοδο σαν ευκαιρία να επενδύσετε σε κλασικά και διαχρονικά, ποιοτικά ενδύματα / υποδήματα, που θα φοράτε για πολλά χρόνια και που πάντα θέλατε αλλά ήταν ακριβά.
Αποφύγετε τα “trend-led” κομμάτια που απλά φοράνε όλοι φέτος και μάλλον σε 2-3 μήνες θα εξαφανιστούν από παντού και για πάντα!
4. Θα το αγοράζατε αν δεν ήταν σε έκπτωση;
Ποια είναι η νοοτροπία σας αυτή τη στιγμή, την περίοδο των εκπτώσεων; Ό, τι όσο περισσότερο ξοδεύετε, τόσο περισσότερο εξοικονομείτε; Πάρτε μια ανάσα και ξανασκεφτείτε:
Αν το αντικείμενο που σου κλείνει το μάτι λόγω της πολύ καλής του έκπτωσης, δεν υπάρχει περίπτωση να το αγόραζες στην αρχική του τιμή, τότε έχεις επηρεαστεί και δεν το θέλεις / χρειάζεσαι πραγματικά. Και ίσως δεν αξίζει να ξοδεύεις γι’ αυτό. Ίσως σε θόλωσε η έκπτωση.
5. Αυτή είναι μια μάρκα που πραγματικά σας αρέσει;
Υπάρχει ένας πειρασμός αυτή την περίοδο…
Κανονικά, όταν θέλουμε να αγοράσουμε κάτι που αγαπάμε και μας ταιριάζει, κατευθυνόμαστε στα αγαπημένα μας καταστήματα και brands. Είτε διότι μας αρέσει η αισθητική, η ποιότητα, η εφαρμογή, είτε γιατί εξυπηρετούμαστε, είτε γιατί ορίζει το στυλ μας κάθε φορά.
Για κάποιο λόγο, στις εκπτώσεις μπαίνουμε στον πειρασμό να μπούμε σε καταστήματα που υπό κανονικές συνθήκες θα αποφεύγαμε. Αν οι πιθανότητες να αγοράσουμε κάτι απλά για να το αγοράσουμε, τότε ας το ξανασκεφτούμε.
Νομίζω ότι μετά από αυτές τις 5 βασικές ερωτήσεις, είναι πιθανό να οδηγηθούμε σε αγορές που να είναι πιο «λογικές» και «χρήσιμες» για εμάς. Να ψωνίσουμε δηλαδή περισσότερο συνειδητοποιημένα. Αγοράζοντας κάτι πρέπει αρχικά να μας κάνει να αισθανόμαστε καλά και να χαμογελάμε.
Περάστε μια βόλτα από το Showroom της Ελένης μας! Και θα χαμογελάσετε και θα εξυπηρετηθείτε και θα βρείτε ποιοτικά, διαχρονικά και όμορφα κομμάτια που θα φορέσετε για χρόνια!