Γράφει η Εύα Καλαβρή.
Η διατήρηση της καλής λειτουργίας του εγκεφάλου μας είναι ζωτικής σημασίας, ειδικά καθώς μεγαλώνουμε. Έρευνες έχουν δείξει ότι η σωματική άσκηση σε συνδυασμό με την ισορροπημένη διατροφή βοηθούν σημαντικά στη διατήρηση της γνωστικής απόδοσης και της συνολικής υγείας του εγκεφάλου.
Προσθέτοντας ορισμένες τροφές που ενισχύουν τη λειτουργία του εγκεφάλου στο καθημερινό μας διαιτολόγιο, μπορούμε ακόμη και να βελτιώσουμε τη μνήμη και τη συγκέντρωση.

Οι διατροφολόγοι συνιστούν μια σειρά από θρεπτικά συστατικά που προάγουν την υγεία του εγκεφάλου, όπως τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, το μαγνήσιο, η χολίνη και τα αντιοξειδωτικά. Ας δούμε ποιες τροφές είναι ιδανικές για την ενίσχυση της εγκεφαλικής λειτουργίας.
Σολομός
Με πλούσιο διατροφικό προφίλ που περιλαμβάνει λιπαρά οξέα ωμέγα-3 EPA και DHA, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, κάλιο, σελήνιο και αντιοξειδωτικά. Μπορεί να βελτιώσει τη γνωστική λειτουργία και τη μνήμη, να συμβάλλει στη ρύθμιση της διάθεσης, να μειώσει τη φλεγμονή, η οποία έχει συνδεθεί με την κατάθλιψη.

Αβοκάντο
Τα αβοκάντο δεν προσφέρουν μόνο τα υγιή λιπαρά τους που, σύμφωνα με μελέτες, ενισχύουν τη συνολική υγεία, αλλά περιέχουν επίσης ωμέγα-3, που είναι απαραίτητα για τις κυτταρικές μεμβράνες του εγκεφάλου και την ενίσχυση της επικοινωνίας μεταξύ των νεύρων.
Μαύρη σοκολάτα
Η μαύρη σοκολάτα είναι πλούσια σε πολυφαινόλες, οι οποίες έχουν αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, προστατεύοντας τον εγκέφαλο κι επιτρέποντας την καλή λειτουργία του.
Φιστίκια Αιγίνης
Εκτός από πολύ νόστιμα, περιέχουν υψηλή ποσότητα αντιοξειδωτικών και αποτελούν μια εξαιρετική πηγή φυτικής πρωτεΐνης, συμβάλλοντας στην πρόληψη της πρόωρης γήρανσης του εγκεφάλου.

Μύρτιλλα
Η κατανάλωση μύρτιλλων βελτιώνει τη μνήμη και την μεταβολική υγεία, ωφελώντας τον εγκέφαλο κι επιβραδύνοντας τη γήρανση.
Σπανάκι
Τα φυλλώδη λαχανικά, όπως το σπανάκι, περιέχουν σημαντικά θρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνη Κ, φυλλικό οξύ και β-καροτένιο, τα οποία προστατεύουν τον εγκέφαλο συνολικά.

Φασόλια
Διάφοροι τύποι φασολιών περιέχουν φυλλικό οξύ, σίδηρο, μαγνήσιο και αντιοξειδωτικά, που είναι όλα σημαντικά για τη διατήρηση της καλής εγκεφαλικής λειτουργίας.
Η λίστα συνεχίζεται με τροφές πλούσιες σε ψευδάργυρο, χολίνη, ωμέγα-3, όπως οι κολοκυθόσποροι, τα αυγά, το πράσινο τσάι, το μπρόκολο, οι σπόροι chia και οι ντομάτες (οι οποίες συμβάλλουν και στην ενυδάτωση).

Είναι γνωστό, ωστόσο σημαντικό να το θυμίζουμε στον εαυτό μας τακτικά, ότι η διατροφή (με μέτρο και ισορροπία) παίζει καθοριστικό ρόλο στη διατήρηση της υγείας μας, της γνωστικής λειτουργίας του εγκεφάλου μας και της πνευματικής μας διαύγειας. Γιατί ένας υγιής εγκέφαλος μπορεί να ξεκινάει από το πιάτο μας!