Πίνετε ελληνικό καφέ το καλοκαίρι; Και πολύ καλά κάνετε!

Γράφει η Δήμητρα Δήμου.

Δεν υπάρχει καλύτερη στιγμή της ημέρας από αυτόν τον πρωινό ελληνικό καφέ, που η μυρωδιά του ξυπνά απίστευτα συναισθήματα! Ως γνήσια οπαδός του ελληνικού καφέ και μόνο, έπεσα πάνω σε μία πολλή ενδιαφέρουσα μελέτη. Η κατανάλωση, λέει, καφέ και καφεΐνης, φαίνεται να μειώνει τον κίνδυνο κατάθλιψης, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Australian and New Zealand Journal of Psychiatry.

Η κατάθλιψη επηρεάζει περίπου το 15% των ενηλίκων σε ανεπτυγμένες χώρες, και πολλές έρευνες έχουν δείξει ότι η διατροφή και ο τρόπος ζωής παίζουν σημαντικό ρόλο σε αυτό.

Η επίδραση της καφεΐνης στον εγκέφαλο
Οι ειδικοί αναφέρουν ότι η καφεΐνη επιδρά στον εγκέφαλο με δύο τρόπους: πρώτον, μιμείται την αδενοσίνη και συνδέεται με τους υποδοχείς της, εμποδίζοντας την εξάπλωσή της. Η αδενοσίνη αυξάνεται όταν είμαστε κουρασμένοι, μειώνοντας την αντίδραση των νεύρων και προκαλώντας υπνηλία και κακή διάθεση. Δεύτερον, η καφεΐνη αυξάνει τα επίπεδα της ντοπαμίνης, προκαλώντας αίσθημα ευφορίας.

Η έρευνα για την καφεΐνη και την κατάθλιψη
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Qingdao Medical College στην Κίνα πραγματοποίησαν μια μετα-ανάλυση για να εξετάσουν τη σχέση μεταξύ της κατανάλωσης καφέ και του κινδύνου κατάθλιψης στους ενήλικες. Διαπίστωσαν μια γραμμική σχέση, όπου κάθε επιπλέον κούπα καφέ που καταναλώνεται καθημερινά μειώνει τον κίνδυνο κατάθλιψης κατά 8%.

Παρόλο που οι μηχανισμοί που συνδέουν τον καφέ με την κατάθλιψη δεν είναι πλήρως κατανοητοί, οι ερευνητές προτείνουν αρκετές πιθανές εξηγήσεις. Προηγούμενες έρευνες έδειξαν ότι τα αντιοξειδωτικά του καφέ, όπως το χλωρογενικό οξύ, το νικοτινικό οξύ και η τριγωνελλίνη, προστατεύουν από τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες αυξάνουν την πιθανότητα εμφάνισης κατάθλιψης.

Φωτό: unsplash.com

Share This Story

Health

You May Also Like