Γράφει η Δήμητρα Δήμου.
Τα πορτοκάλια είναι από τα πιο δημοφιλή φρούτα παγκοσμίως, αλλά συνήθως καταναλώνουμε μόνο το εσωτερικό τους, είτε ως χυμό είτε ως φέτες. Λίγοι γνωρίζουν ότι οι φλούδες των πορτοκαλιών περιέχουν επίσης θρεπτικά συστατικά που αξίζει να αξιοποιηθούν αντί να πετιούνται.
Θρεπτικά συστατικά και φυτικές ενώσεις στις φλούδες πορτοκαλιού
Τα πορτοκάλια είναι γνωστά για την υψηλή τους περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, αλλά οι φλούδες τους περιέχουν επίσης σημαντικά θρεπτικά συστατικά. Μόλις 6 γραμμάρια φλούδας πορτοκαλιού προσφέρουν το 14% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης βιταμίνης C, δηλαδή σχεδόν τρεις φορές περισσότερο από το εσωτερικό του φρούτου. Επιπλέον, οι φλούδες περιέχουν τέσσερις φορές περισσότερες φυτικές ίνες.
Οι φλούδες των πορτοκαλιών είναι επίσης πλούσιες σε προβιταμίνη Α, φυλλικό οξύ, ριβοφλαβίνη, θειαμίνη, βιταμίνη Β6 και ασβέστιο. Περιέχουν επίσης πολυφαινόλες, φυτικές ενώσεις που συμβάλλουν στην πρόληψη και διαχείριση χρόνιων παθήσεων όπως ο διαβήτης τύπου 2, η παχυσαρκία και η νόσος του Αλτσχάιμερ. Το 90% των αιθέριων ελαίων στις φλούδες αποτελείται από λιμονένιο, μια χημική ουσία με αντιφλεγμονώδεις και αντικαρκινικές ιδιότητες.

Πιθανά μειονεκτήματα
Παρά τα πλεονεκτήματα, η κατανάλωση φλούδας πορτοκαλιού έχει και μειονεκτήματα.
Υπολείμματα φυτοφαρμάκων: Οι φλούδες πορτοκαλιού περιέχουν υψηλότερα επίπεδα φυτοφαρμάκων σε σχέση με το εσωτερικό του φρούτου. Η χρόνια έκθεση σε φυτοφάρμακα έχει συνδεθεί με αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία, όπως αυξημένο κίνδυνο καρκίνου και ορμονικές δυσλειτουργίες. Αν σκοπεύετε να φάτε τις φλούδες, είναι καλό να τις πλύνετε καλά με ζεστό νερό.

Δυσκολία στην πέψη: Οι φλούδες είναι σκληρές και πλούσιες σε φυτικές ίνες, γεγονός που μπορεί να τις καθιστά δύσκολες στην πέψη. Η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων μπορεί να προκαλέσει στομαχικές ενοχλήσεις, όπως κράμπες και φούσκωμα.
Δυσάρεστη γεύση και υφή: Οι φλούδες είναι σκληρές, ξηρές και πικρές, κάνοντάς τις λιγότερο ελκυστικές για κατανάλωση σε σύγκριση με τον ζουμερό καρπό.

Πώς να καταναλώσετε τις φλούδες πορτοκαλιού
Αν θέλετε να προσθέσετε τις φλούδες πορτοκαλιού στη διατροφή σας, αποφύγετε να τις τρώτε ολόκληρες. Προτιμήστε να τις κόψετε σε λεπτές λωρίδες και να τις προσθέσετε σε σαλάτες ή smoothies. Μπορείτε επίσης να τις χρησιμοποιήσετε για να φτιάξετε μαρμελάδα ή να προσθέσετε ξύσμα πορτοκαλιού στο γιαούρτι, στις σάλτσες, στις σαλάτες και στα κέικ.
Καταναλώνοντας τις φλούδες με μέτρο και σε συνδυασμό με άλλα τρόφιμα, μπορείτε να απολαύσετε τα οφέλη τους χωρίς να αντιμετωπίσετε τις πιθανές αρνητικές επιπτώσεις.

Φωτό: unsplash.com