Γράφει η Δήμητρα Δήμου.
Ενώ το πλύσιμο των τροφίμων είναι σημαντικό για την απομάκρυνση βρωμιών και χημικών, υπάρχουν περιπτώσεις όπου αυτή η πρακτική μπορεί να κάνει περισσότερο κακό παρά καλό. Ορισμένα τρόφιμα είτε δεν πρέπει να πλένονται καθόλου είτε χρειάζονται εναλλακτική μέθοδο καθαρισμού για να αποφύγουμε την επιμόλυνση ή την αλλοίωσή τους. Ας δούμε ποια είναι αυτά:
Ωμό κρέας, πουλερικά και ψάρια
Το πλύσιμο αυτών των τροφίμων δεν απομακρύνει τα βακτήρια, όπως τη σαλμονέλα ή το E. coli. Αντίθετα, υπάρχει κίνδυνος να εξαπλωθούν σταγόνες νερού με βακτήρια σε πάγκους, εργαλεία κουζίνας και άλλα τρόφιμα. Το σωστό μαγείρεμα σε υψηλή θερμοκρασία είναι η ασφαλέστερη μέθοδος εξουδετέρωσης των βακτηρίων.

Αυγά
Τα αυγά καλύπτονται από ένα φυσικό στρώμα προστασίας, το οποίο εμποδίζει την είσοδο βακτηρίων μέσω του κελύφους. Το πλύσιμο μπορεί να καταστρέψει αυτή τη φυσική επίστρωση, αυξάνοντας τον κίνδυνο μόλυνσης. Εάν το αυγό είναι λερωμένο, σκουπίστε το απαλά με ένα στεγνό πανί ή χαρτί κουζίνας.

Μανιτάρια
Τα μανιτάρια λειτουργούν σαν σφουγγάρια και απορροφούν νερό όταν πλένονται, κάτι που μπορεί να επηρεάσει την υφή και τη γεύση τους κατά το μαγείρεμα. Αντί για πλύσιμο, χρησιμοποιήστε μια βρεγμένη πετσέτα ή μια μαλακή βούρτσα για να αφαιρέσετε τυχόν χώμα.
Ρύζι και ζυμαρικά (σε συγκεκριμένες συνταγές)
Το πλύσιμο του ρυζιού είναι συχνά απαραίτητο για την απομάκρυνση του αμύλου, όμως σε πιάτα όπως το ριζότο ή η παέγια, όπου το άμυλο συμβάλλει στην υφή, το πλύσιμο μπορεί να αλλοιώσει το αποτέλεσμα. Τα ζυμαρικά, επίσης, δεν χρειάζονται ξέπλυμα πριν από το βράσιμο, καθώς αυτό μπορεί να επηρεάσει το μαγείρεμά τους.

Προπλυμένα φρούτα και λαχανικά
Συσκευασμένα προϊόντα όπως σαλάτες ή κομμένα λαχανικά είναι ήδη καθαρισμένα και ασφαλή για κατανάλωση. Το επιπλέον πλύσιμο μπορεί να φέρει μικρόβια από την κουζίνα ή τα χέρια σας στα τρόφιμα. Φυλάξτε τα στο ψυγείο και καταναλώστε τα απευθείας από τη συσκευασία.

Αξίζει να σημειωθείς πως για όλα τα υπόλοιπα τρόφιμα που απαιτούν πλύσιμο, όπως φρέσκα λαχανικά και φρούτα, χρησιμοποιήστε άφθονο νερό και, αν χρειάζεται, μια βούρτσα τροφίμων. Έτσι, διασφαλίζετε την καθαριότητα χωρίς να αλλοιώνετε τη γεύση ή την ασφάλεια.

Φωτό: unsplash.com